Rumunija bira predsednika

U Rumuniji je počeo drugi krug predsedničkih izbora. U trci za rumunskog šefa države su aktuelni predsednik Klaus Johanis i donedavna premijerka Vjorika Dančila.

Velike šanse za pobedu na predsedničkim izborima u Rumuniji daju se Klausu Johanisu, koji je osvojio najviše glasova u prvom krugu, prenosi Rojters.

U toj zemlji je pod nekoliko uzastopnih socijaldemokratskih vlada oslabljena nezavisnost pravosuđa, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navodi agencija.

Sa druge strane, zapadni saveznici i Evropska unija odali su priznanje Johanisu zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči sloboda sudstva.

Nadležnosti predsednika u Rumuniji su uglavnom ograničena na imenovanje mandatara, na osnovu toga koja politička opcija ima dovoljno poslanika da formira vladu.

Predsednik takođe može da ospori zakone pred Ustavnim sudom i da postavi neke od glavnih tužilaca.

Ako bude ponovo izabran, Johanis će imati priliku da postavi tužioce koji će se boriti protiv korupcije i mafije, uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku u parlamentu za svoju liberalnu manjinsku vladu pre tri nedelje.

broj komentara 0 pošalji komentar