Румунија добила нову владу

Нови румунски премијер Лудовик Орбан положио је заклетву у председничкој палати Котрочањи у Букурешту. То ће омогућити званичном Букурешту да предложи свог кандидата за европског комесара за саобраћај, па ће моћи да буде изабрана нова Европска комисија.

Нова влада има једног потпредседника и шеснаест министара. Претходној социјалдемократској влади бивше премијерке Вјорике Данчиле изгласано је неповерење 10. октобра.

Ипак, 56-годишњи бивши министар саобраћаја, иначе лидер конзервативне Националне либералне партије, мораће да преговорима обезбеђује већину за сваки законски предлог од странака уситњене опозиције.

"Морамо да предузмемо све да правда буде независна у Румунији, без политичког утицаја. Морамо да обезбедимо слободан приступ правосудном систему за грађане, који ће понудити правду за сваког нашег грађанина", рекао је Лудовик Орбан.

Мандат нове владе трајаће до парламентарних избора који би требало да се одрже следеће године.

"Имате неколико министара у Влади који нису добили позитивно мишљење надлежног одбора. Имате и министре који не би требало да буду у влади десног центра. Али, наравно, то је Ваша одлука, па и одговорност", каже Хунор Келемен, председник Демократског савеза Мађара у Румунији.

Избором нове владе завршава се криза које је успорила формирање нове Европске комисије јер се чекао предлог Румуније за новог европског комесара за саобраћај.

Орбан је најавио да ће предложити кандидата за европског комесара после консултација с председником Клаусом Јоанисом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво