Dodik za RTS: Usvojeni dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže za RTS da će Republika Srpska pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO-om ima Srbija. RS želi da sarađuje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u Alijansu, poručio je Dodik nakon postizanja dogovora o predsedavajućem Saveta ministara i usvajanja dokumenta koji će biti dostavljen NATO-u.

Milorad Dodik je, povodom imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH i usvajanja Programa reformi BiH, koji će biti dostavljen sedištu NATO-a, poručio da taj dokument ne prejudicira članstvo u Alijansi.

Za svaku vrstu kretanja prema članstvu potrebna je nova odluka predsedništva i parlamenta, sve odluke će se donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti, istakao je Dodik.

Prema tome, kako je dodao, to je jedan novi kvalitet i u dokumentu se nalazi nekoliko važnih stvari.

"Jedna od njih, koji su danas važni za Republiku Srpsku, to je da se smanji broj pripadnika oružanih snaga, čime bi se smanjili troškovi i to treba da uradimo u skladu sa tim dokumentom", naveo je Dodik.

Podsetio je da je ranije bošnjačka strana insistirala na tome da se donese Akcioni plan za članstvo u NATO-u i da je to uslov da se uradi bilo šta na planu imenovanja mandatara, odnosno kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

"Mi smo doneli dokument koji se zove Reformske aktivnosti BiH. Nađen je dogovor koji ide za tim da se stvore uslovi da se imenuje predsedavajući", naveo je Dodik.

Istakao je da razume protivnike iz SDS-a i PDP-a, ali smatra da bi trebalo da prestanu da se ljute.

"Razumem to zato što su dugo sedeli neopravdano na mestima u organima vlasti BiH, i time se ruši njihova privilegija da i pokušaju da urade mnogo štošta što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine", kaže Dodik.

Nigde nije urušen princip vojne neutralnosti koji je usvojila Narodna skupština, rekao je Dodik i poručio da će RS pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO-om ima Srbija.

Napomenuo je da RS želi da sarađuje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u NATO.

"Ključno pitanje koje želim ponovo da potenciram jeste da u tom dokumentu, na prvoj njegovoj strani, piše da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u i da se ne može smatrati takvom odlukom", ukazao je srpski član predsedništva.

"Dobra reakcija Vučića"

Dodik je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je čestitao na kompromisu sa partnerima u BiH.

Zahvalio je Vučiću na podršci koju pruža konkretnim projektima u Republici Srpskoj.

Istakao je da je važno da se u regionu održava stabilnost i mir, i smatra da je veoma jasna i dobra reakcija samog Vučića na vest o imenovanju Tegeltije.

"Mogu da posvedočim da dobro izgleda. To je mogla da vidi danas i javnost", rekao je Dodik osvrnuvši se na Vučićevo zdravstveno stanje.

Dodik je istakao i da treba da se radi na evropskim integracijama, ali je napomenuo da predlog Francuske o sedam brzina u pristupanju EU unosi još više zabune u taj proces.

Ocenio je kao dobru vest da je određeno ko će biti novi komesar za proširenje.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

Re: Milorad i R. Srpska su pobijedili


Oglasili se američka i engleska ambasada u Sarajevu. Pozdravljaju dogovor.

Od ambasade Rusije - ni glasa

(utorak, 19. nov 2019, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

Milorad i R.Srpska su pobijedili...

G-din Dodik i R.Srpska su bili uporni u neprihvatanju NAP-a i puta ka NATO i zapadne sile su konacno prelomile i pustile da se formira vlast na nivou BiH kako ta drzava ne bi dalje tonula u neizvjesnost.Treba se,naravno,zahvaliti i rukovodstvu Srbije na celu sa Predsjednikom Vucicem i SPC na celu sa Patrijarhom Irinejem na stalnoj i bezuslovnoj podrsci Republici Srpskoj.Zajedno smo jaci.Srecno.

(utorak, 19. nov 2019, 22:38) - anonymous [neregistrovani]

Dodik je predsednik čega?

Nije on predsednik. On je član predsedništva BiH.

(utorak, 19. nov 2019, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

O EU

Pa ne treba da nas čudi postavljanje novih uslova od strane EU koji će usporiti proces, jer su oni primili zemlje od kojih na bilo koji način imaju korist i koje mogu da dovedu do napretka cjelokupnog sistema unije. Međutim i sami su zapali u probleme jer svijet polako prelazi sa unipolarnog ka multi.. i mnoge države sve jasnije kazuju svoje stavove i ne zaklanjuju se samo iza stava Njemačke ili Britanije itd. Čestitka na formiranju vlasti u BiH, važno ja da se odblokiraju neki procesi i sredstva, to ne može biti ni na čiju štetu

(utorak, 19. nov 2019, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Svako svoju priču ima

Komšić je izjavio da ANP ide u Brisel, a Džaferović da je zadovoljan. Pošto je i predsednik Dodik zadovoljan nije moguće da su svi zadovoljni. Neko je izgubio, a neko dobio. Ko je poražen ubrzo će se otkriti.