Pupovac: Još nismo odlučili ostajemo li u koaliciji sa HDZ-om

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, obratio se hrvatskoj javnosti na dugoočekivanoj konferenciji za štampu u Saboru i saopštio da još nije odlučio da li ostaje u vladajućoj koaliciji sa strankom premijera Andreja Plenkovića.

Milorad Pupovac je saopštio da će se budućnost vladajuće koalicije u Hrvatskoj znati tek nakon što se sastane sa koalicionim partnerima.

Rekao je da je spreman da sarađuje sa najširim spektrom političkih i nepolitičkih aktera, kako bi od Hrvatske stvorio zemlju mira.

"U ovoj vladi i u Saboru ima potencijala, a uvjeren sam da ima spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog delovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma", istakao je Pupovac.

Naglasio je da ne namerava da se izvini zbog svojih izjava i da nije četnik.

"Svrstavaju me među zločince i ubice, ja to nikad neću biti. Bio sam nazivan raznim imenima u posljednjih 30 godina. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam, nikad neću tražiti ispriku", poručio je Pupovac.  

Predsednik SDSS-a je pozvao hrvatsku javnost da "prestane sa revizijom prošlosti koja ide dotle da se pripadnicima kvinslinških režima odaju državne i verske počasti".

"Uklonimo ušata slova 'U' s naših fasada i prometnica, sakcionirajmo ustaške znakove i poruke", apelovao je Pupovac.

Hrvatski novinari su negodovali jer je Pupovac, posle nekoliko dana čekanja, sam sazvao konferenciju, a ponovo nije želeo da kaže da li ostaje u vladajućoj koaliciji ili ne.

Pokušali su nekoliko puta konačno da dobiju konkretan odgovor od Pupovca, ali on do kraja konferencije nije saopštio da li SDSS napušta koaliciju, a ni kada tačno planira da se sastane i razgovara sa koalicionim partnerima. 

Premijer Andrej Plenković je ranije danas rekao da većina u parlamentu nije upitna bez obzira na to kakva će biti odluka Samostalne demokratske srpske stranke.

Hrvatska javnost je danima čekala da se Pupovac obrati i saopšti da li ostaje u koaliciji sa strankom premijera Andreja Plenkovića.

Budućnost vladajuće koalicije postala je upitna nakon što je premijer Andrej Plenković osudio Pupovčeve izjave povodom niza napada na Srbe u Hrvatskoj.

Plenković je tada rekao da ne stoje izjave Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Evrope i da nije umesno poređenje savremene Hrvatske sa NDH.

U ponedeljak je, na ulazu u Ceranje Donje, rodno selo Milorada Pupovca, neko preko table sa imenom sela napisao "Ubij Srbina" i na stub u blizini zalepio plakat sa Pupovčevom slikom na kojem ga naziva "velikosrpskim luđakom" koji vrši teror nad celom Hrvatskom.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osudila je pretnje Pupovcu i zatražila od policije da utvrdi ko i zašto stoji iza tog incidenta. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво