Parlament RS podržao Dodikov veto u Predsedništvu BiH

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj.

Odlukom Narodne skupštine RS na posebnoj sednici osporena je odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje Pelješačkog mosta, koja je doneta preglasavanjem Dodika od strane druga dva člana Predsedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Ta odluka Predsedništva neće stupiti na snagu, prenosi RTRS.

Od 72 prisutna narodna poslanika, za Odluku o potvrđivanju Dodikove izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdražno šest poslanika.

U objedinjenim zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP-a, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, koji su večeras usvojeni, navedeno je da Skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima između RS, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na reci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

Od srpskih predstavnika na svim niovima institucija BiH traži se i da odbiju parcijalno rešavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

Skupština pozdravlja rešavanje svih graničnih sporova sa Srbijom i Hrvatskom i zahteva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prihvaćen je i zaključak PDP-a o formiranju tela Narodne skupštine koji će raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 19. jul 2019, 10:36) - Воронцов [neregistrovani]

Где је ту логика да је витални интерес РС мост у туђој држави?

Зна се коју тежину има та реч витални. Преко тог моста ће можда прелазити само туристи из РС , а он би се све једно изградио и без икаквог питања за РС.

(petak, 19. jul 2019, 00:36) - anonymous [neregistrovani]

Tako

E to je prava stvar. Interes RS i Hrvata u BiH ali i Hrvatske se poklopio, ovo je naišlo na odobravanje i lijepe tekstove u hrvatskim medijima i o Dodiku i o Parlamentu Republike Srpske koji je velikom većinom podržao veto. Tako treba, a ne konfrontacije, pa da nas blate na sve strane, čak i hrvatsko javno mnjenje gleda blagonaklono i vidi u Dodiku slamku spasa nakon što su izgubili svog člana predsjedništva. Znamo da sa Hrvatima nema ljubavi, ali interes za interes, što da ne. Bolje nego vječita svađa.