Парламент РС о вету Додика

Посланици Народне Скупштине Републике Српске на посебној седници изјасниће се о потврђивању изјаве председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да је по виталне интересе Републике Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна–Пељешац.

Иницијативу је Додик покренуо после прегласавања од друга два члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића да се градња моста обустави док се не утврди граница између БиХ и Хрватске на мору.

Само два дана након одлуке Председништва у Сарајеву у Бањалуци се на захтев Милорада Додика одржава посебна седница Парламента Српске. Додик тражи подршку посланика и објашњава покретање вета.

"Излаз на отворено море односно право на приступ мору у складу са међународном конвенцијом неће бити ускраћено изградњом овог моста јер се он гради 500 метара од привремене линије разграничења, а његови су габарити такви да неће представљати сметњу. Овде се долази до кључног питања – да ли ми који се залажемо да се нико не меша у наша унутрашња питања имамо право да се мешамо у унутрашња питања Хрватске? Хрватска гради мост на својој територији, дакле не у додиру са границом БиХ", рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик истиче да би Џаферовићевим и Комшићевим оспоравањем изградње Пељешачког моста, Хрватска повукла свој потпис из Споразума о изградњи моста на Сави, који је потписан само два сата пре прегласавања у Председништву. Тако се, каже, индиректно жели угрозити тај пројекат.

"Притом је за њих гласао и хрватски члан председништва Жељко Комшић, несумњиво изабран гласовима бошњачких бирача који су му дали више гласова него номиналном члану председништва из редова Бошњака господину Џафировићу. Нема ни среће ни напретка ни за кога у Босни као тронационалној земљи ако се покушавају наметати политичке одлуке једног народа другим народима", рекао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Скупштини да подржава акцију Милорада Додика и да се противи политици прегласавања.

Истакла је значај уставног механизма који има Народна скупштина Српске, која може увек да поништи такву одлуку Председништва.

Премијер РС Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да је неко, прегласавајући српског члана Председништва, имао циљ да изазове сукоб, реаговање и одмазду Хрватске, али да је то Милорад Додик правовремено препознао и поднео вето.

"Ова његова изјава о заштити виталног ентитетског интереса највиши је интерес Срба. Ово је права ствар и овим шаљемо поруку да је Народна скупштина место одлучивања, а не Председништво... Порука је - Не можете нас више прегласавати", истакао је Вишковић.

Очекује се да ће посланици подржати вето

Додиков СНСД са коалиционим партнерима има већину у Парламенту Српске, па се очекује да ће посланици подржати вето на одлуку Предсендиштва БиХ.

Хрватска европарламентарка Жељана Зовко похвалила је Додиков потез улагања вета.

"У овом тренутку изгледа да је једини глас разума у Председништву БиХ и опредељеност европским интеграцијама, показује Милорад Додик. То је јасно показао питањем од виталног националног интереса и показивањем жеље да се БиХ не заустави на европском путу и да се спречи изазивање међународних конфликата", рекла је Жељана Зовко.

Истакла је да је наметање Жељка Комшића за хрватског члана Председништва показало своје право светло.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво