Kitarović: Penavin stav nije nepoštovanje suda, već poziv koji podržavam

Hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović podržala je stav vukovarskog gradonačelnika u vezi sa povratkom ćirilice u taj grad.

Kolinda Grabar Kitarović je nakon razgovora sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom izjavila da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

Grabar Kitarovićeva se sastala na Pantovčaku sa Penavom, povodom odluke Ustavnog suda o statutarnoj odluci ostvarivanja službene upotrebe srpskog jezika i pisma na području tog grada.

Hrvatska predsednica podržala je Ivana Penavu, koji se protivi odluci Ustavnog suda.

Iz Kabineta Grabar Kitarovićeve su saopštili da predsednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima ''koji već više od četvrt veka trpe nepravdu nastalu neobjšnjivo sporim i neefikasnim delovanjem institucija''.

Predsednica ističe da to izaziva osećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među veteranima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizuje.

"Predsjednica odluku Ustavnog suda ne možže da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima", navodi se u saopštenju, koje su preneli hrvatski mediji.

Kolinda Grabar Kitarović je rekla da "Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a od državnog vrha treba zahtevati rešavanje nepravde koju osećaju stanovnici tog grada".

''Neshvatljivo je da do danas niko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da niko nije rešio pitanje 30.000 logoraša, nestalih. Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?'', zapitala je predsednica.

Kako je rekla, "Penavin stav prema odluci suda nije nepoštovanje, nego poziv koji lično podržava".

Istakla je da ne želi razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego da poziva na strpljenje i obzir koji podrazumeva prihvatanje činjenice da Vukovar leči svoje rane.

"Smatram da je obaveza državnih institucija da što pre ulože dodatni napor i pronađu najbolja rešenja koja neće izazivati napetosti i nepoverenje među ljudima, nego upravo suprotno", zaključila je hrvatska predsednica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се