Градоначелник Вуковара: Већа права српске мањине би погоршала односе

Поводом одлуке Уставног суда Хрватске о потреби унапређења права Срба у Вуковару, која се тичу језика и писма, градоначелник тог града Иван Пенава сматра да није тренутак за то, јер се, како је рекао, не може "прећи преко огромне неправде из 1991. године".

Иван Пенава каже да је у Вуковару постигнут задовољавајући степен комуникације и суживота што је, по његовим речима, угрожено "неразумним" увођењем двојезичних натписа у време владе Зорана Милановића.

Захваливши се Уставном суду на "разумевању за Вуковар", Пенава сматра да су темељне вредности хрватског Устава нарушене, како је рекао, услед "великосрпске агресије на хрватску државу, када су Вуковарци масовно убијани, мучени, понижавани, силовани".

Пенава је на конференцији за новинаре казао да прво треба решити нерешена питања из 1991. године, а тек онда она из каснијих година, попут употребе језика и писма и других, преноси Хина.

"Пустити, заборавити, прећи преко огромне неправде из 1991. не можемо, а неправду можемо исправити праведним односом, праведним казнама и осуђивањем одговорних за оно што нам се догодило", навео је Пенава.

Пенава је оценио да су дијалог и сарадња грађана Вуковара, припадника хрватског народа и српске националне мањине на задовољавајућем нивоу, а да би свако повећање обима права погоршало међунационалне односе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јул 2019, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

jadan bio!

Zaista jadan i bedan.