Špijunska afera Hrvatske i Slovenije, Šarec sazvao sednicu Saveta

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao je za popodne hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost zbog navodnog delovanja hrvatske obaveštajna službe (SOA) u Sloveniji.

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko ministarstvo inostranih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcinerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedeljak dodatno eskalirala tvrdnjom televizije POP  da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost, što je Šarec uvažio, prenela je Hina.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa "špijunskom aferom" na razgovor u slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu povučena slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer "zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izveštavanje televizije POP o delovanju hrvatske obaveštajne službe", te da je reč o "ozbiljnim navodima" koji zahtevaju "odgovarajuća pojašnjenja". Takvi su pritisci na medije "nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije", navode u Šarčevom kabinetu.

Spomenuta je televizijska stanica je u ponedeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Stirije za Hrvatsku, pokušao da spreči objavljivanje njihove priče o upletenosti hrvatskih obaveštajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi da prizna.

Komšić: Hrvatska da obustavi progon bosanskohercegovačkih građana

Nakon što je Predsedništvo Bosne i Hercegovine informisano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana za šta se tereti Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) Hrvatske, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić traži od zvaničnika Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Komšić je još jednom pozvao bosanskohercegovačke pravosudne i bezbednosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obaveštajnih službi drugih država.

Ministarstvo bezbednosti BiH nedavno je dostavilo Predsedništvu Bosne i Hercegovine informaciju o aktivnostima hrvatskih obaveštajaca i diplomata na navodnom naoružavanju selefija u toj zemlji, preneo sarajevski portal Kliks.

Direktor Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Markić nedavno je priznao da su hrvatski obaveštajci razgovarali s državljanima Bosne i Hercegovine uprkos tome što je prva reakcija hrvatskih vlasti bila, prema Mektićevim tvrdnjama, "politikantske konstrukcije".

Tužilaštvo BiH nedavno je saopštilo da je donelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv zamenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli, jer ni direktor OSA-e, ni svedok H. Č. a ni ostali predstavnici bezbednosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića.

Nasuprot toga Tužilaštvo je naredilo je sprovođenje istrage protiv Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара