Тужилаштво БиХ наредило истрагу против Мектића

Тужилаштво Босне и Херцеговине наредило је спровођење истраге против министра безбедности БиХ Драгана Мектића због прикупљања и одавања тајних информација и давања лажног исказа Тужилаштву, штоје проузроковало тешке последице за безбедност, владавину права и углед БиХ.

Истрага против министра Мектића отворена је и због одавања информација о наводним активностима обавештајаца и дипломата Хрватске у наоружавању селефија из БиХ.

Како је саопштено из тужилаштва, наредба о спровођењу истраге против Мектића донесена је након што је у раду на предмету Тужилаштво БиХ дошло до више доказа о постојању основа сумње о почињеним кривичним делима злоупотребе положаја или овлашћења, одавања тајних података и давања лажног исказа, пренео је сарајевски портал Кликс.

"Из до сада прикупљених доказа произлази основ сумње да је наведни као одговорна особа, у својству министра безбедности у Савету министара БиХ, прибавио одређене поверљиве податке, а потом их на различите начине, иако је знао да је обвезан на чување тајне те податке поделио с особама које немају овлашћење за приступ подацима с ознаком тајности, а потом дао лажни исказ у Тужилаштву БиХ, што је проузроковало тешке последице за сигурност, владавину права и углед Босне и Херцеговине", наводи се у саопштењу.

Наводи се да ће у току истраге бити третирани документи и докази с ознакама тајности и да ће предмет у наредном периоду добити ознаку тајности.

Тужилаштво БиХ недавно је саопштило да је донело је наредбу о неспровођењу истраге против заменика министра безбедности БиХ Мије Крешића, новинара Мате Ђаковића и Ивана Бандића, генералног конзула Хрватске у БиХ у Конзулату у Тузли.

Мектић: Истрага је лични интерес Тужилаштва

Драган Мектић сматра да је Тужилаштво БиХ напокон смогло снаге да нешто уради.

"Сада се показало да када имају лични интерес, могу да раде, што до сада апсолутно нису показали. Апослутно ништа нису радили, чак су доприносили криминалу и корупцији, због чега је корупција постала саставни део државе", рекао је Мектић.

Одлуку да покрену истрагу против њега, каже, донели су у складу с родбинским интресима.

"Ово је највећа глупост и будалаштина Тужилаштва БиХ којем није у интересу борба против криминала и корупције. Они доста коштају овај народ и државу, а они се баве небитним и периферним стварима. Тако је и овај пут", рекао је министар у изјави за сарајевски портал Кликс.

Према његовим речима, Тужилаштво БиХ није мотивисано интересима БиХ.

"Па какву сам ја тајну открио ако није било ништа", указао је Мектић који тврди да Тужилаштво БиХ покушава да опере појединце од читаве ситуације, а посебно новинара Мату Ђаковића који је, како каже, месецима возио аутомобил с дипломатским таблицама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво