Pale – obrazovni, turistički i sportski centar RS

Pale, gradić koji je ubrzano počeo da se razvija posle rata u Bosni i Hercegovini, danas je važan obrazovni, turistički i sportski centar Republike Srpske, sa oko 23.000 stanovnika. Razvoj grada i istoimene opštine, ranije orijentisan na metalnu, drvnu i tekstilnu industriju, sada je usmeren ka turizmu - od koga se, s pravom, najviše očekuje, jer je iz godine u godinu broj turista na planinama nad Palama sve veći.

Čitav grad koji se, kao i Istočno Sarajevo, uzdigao posle nesreća i egzodusa srpskog naroda u poslednjoj deceniji prošlog veka, ulaže ogromnu energiju u razvoj i uspostavljanje čvrstog oslonca za ovaj novi, izmešteni život. U tome se, pre svega računa na mlade, njihovo obrazovanje i ostanak u ovoj kotlini između Jahorine i Romanije.

"Na svakom fakultetu ima mnogo odseka i smerova, tako da je to mladima veoma pogodno, dolaze iz raznih krajeva Republike Srpske ovde da studiraju, čak imamo i iz Srbije dosta studenata", kaže jedan stanovnik Pala. Drugi kaže da su Pale su uvek bile otvoren grad, grad mladosti, sporta, tu je Jahorina, Ravna planina.

Na Palama su četiri fakulteta, Univerziteta Istočno Sarajevo: Pravni, Filozofski, Ekonomski i Fakultet za fizičko vaspitanje. Sport je jedna od glavnih preokupacija, a skijanje, prirodno, omiljena disciplina.

"Pale imaju kontInuitet nastupa na Zimskim olimpijskim igrama od 1976. godine. Do danas, svake Olimpijade, imali smo naše predstavnike. To je nešto čime se ne može pohvaliti ni neko mnogo veće mjesto, ni mnogo veći grad", kaže Miro Krepić sa Pala.

Opštinama Grada Istočnog Sarajeva, a njih je, uključujući i Pale, ukupno šest, Republika Srbija je sa 2,5 miliona evra, pomogla izgradnju puteva, hidrotehničke infrastrukture, zdravstvenih i obrazovnih ustanova - i to je pomoć koja je, ovde, mnogo više od finansijske.

"Ta pomoć je važna u svakom smislu. Pomoglo se prvo, dosta opštinama, jer su to, mahom, infrastrukturni projekti. Prisutnost Srbije je veoma važna u Republici Srpskoj, a posebno je važna u Istočnom Sarajevu i na Palama. Mi u Srbiju gledamo uvek kao izvor sigurnosti", kaže Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Oduvek važna saobraćajna spona između sarajevske kotline i Podrinja, Pale s nestrpljenjem iščekuju i brzu cestu do Višegrada i Vardišta, koja bi ih modernom saobraćajnicom povezala sa Srbijom, što bi sve privredne, a pre svega turističke, planove učinilo izvesnijim.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Koje "njihovo"?

Takav odnos je loš.
Koliko znam, u "njihovom" Sarajevu veliki broj Srba zarađuje svoj hleb. To su mi pričali Srbi.
Za tvoju info, pravo Sarajevo, je urbanije i lepše.

(četvrtak, 14. feb 2019, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Darko, RS

Ne znam da li delite misljenje ali meni je Istocno Sarajevo nekako i urbanisticki lepse i sve izgleda urednije i uredjenije nego njihovo Sarajevo.

(četvrtak, 14. feb 2019, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

Branko

Prolazio sam skoro tuda iz Banjaluke prema Visegradu, i zaista mi je drago vidjeti stabilizaciju i lijepe projekte na Palama i sveukupno u Istocnom Sarajevu, oni su zaista oslonac i stub te citave sarajevske regije ukljucujuci i Visegrad, imaju lijep turisticki potencijal sa Jahorinom, visegradskim mostom, Andricgradom, treba to malo uklopiti u jednu osmisljenu turisticku rutu tokom citave godine, kako ne bi navracali samo u prolazu nego da se koji dan zadrze i trose tu.