Pale – obrazovni, turistički i sportski centar RS

Pale, gradić koji je ubrzano počeo da se razvija posle rata u Bosni i Hercegovini, danas je važan obrazovni, turistički i sportski centar Republike Srpske, sa oko 23.000 stanovnika. Razvoj grada i istoimene opštine, ranije orijentisan na metalnu, drvnu i tekstilnu industriju, sada je usmeren ka turizmu - od koga se, s pravom, najviše očekuje, jer je iz godine u godinu broj turista na planinama nad Palama sve veći.

Čitav grad koji se, kao i Istočno Sarajevo, uzdigao posle nesreća i egzodusa srpskog naroda u poslednjoj deceniji prošlog veka, ulaže ogromnu energiju u razvoj i uspostavljanje čvrstog oslonca za ovaj novi, izmešteni život. U tome se, pre svega računa na mlade, njihovo obrazovanje i ostanak u ovoj kotlini između Jahorine i Romanije.

"Na svakom fakultetu ima mnogo odseka i smerova, tako da je to mladima veoma pogodno, dolaze iz raznih krajeva Republike Srpske ovde da studiraju, čak imamo i iz Srbije dosta studenata", kaže jedan stanovnik Pala. Drugi kaže da su Pale su uvek bile otvoren grad, grad mladosti, sporta, tu je Jahorina, Ravna planina.

Na Palama su četiri fakulteta, Univerziteta Istočno Sarajevo: Pravni, Filozofski, Ekonomski i Fakultet za fizičko vaspitanje. Sport je jedna od glavnih preokupacija, a skijanje, prirodno, omiljena disciplina.

"Pale imaju kontInuitet nastupa na Zimskim olimpijskim igrama od 1976. godine. Do danas, svake Olimpijade, imali smo naše predstavnike. To je nešto čime se ne može pohvaliti ni neko mnogo veće mjesto, ni mnogo veći grad", kaže Miro Krepić sa Pala.

Opštinama Grada Istočnog Sarajeva, a njih je, uključujući i Pale, ukupno šest, Republika Srbija je sa 2,5 miliona evra, pomogla izgradnju puteva, hidrotehničke infrastrukture, zdravstvenih i obrazovnih ustanova - i to je pomoć koja je, ovde, mnogo više od finansijske.

"Ta pomoć je važna u svakom smislu. Pomoglo se prvo, dosta opštinama, jer su to, mahom, infrastrukturni projekti. Prisutnost Srbije je veoma važna u Republici Srpskoj, a posebno je važna u Istočnom Sarajevu i na Palama. Mi u Srbiju gledamo uvek kao izvor sigurnosti", kaže Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Oduvek važna saobraćajna spona između sarajevske kotline i Podrinja, Pale s nestrpljenjem iščekuju i brzu cestu do Višegrada i Vardišta, koja bi ih modernom saobraćajnicom povezala sa Srbijom, što bi sve privredne, a pre svega turističke, planove učinilo izvesnijim.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво