Stranke iz RS: Inicijativa SDA udar na Ustav i Dejton

U Banjaluci je održan sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika s predsednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske posle kojeg je saopšteno da je najava inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) o promeni imena RS udar na Ustav i Dejtonski sporazum.

Posle sastanka, održanog u zgradi Vlade RS, Dodik je na konferenciji za novinare rekao je da su svi predstavnici političkih partija potpisali zajedničku izjavu.

Dodik je rekao da u zajedničkoj izjavi predsednici političkih stranaka iz Srpske upozoravaju da najava podnošenja apelacije predstavlja antiustavno delovanje. 

Kako prenosi RTRS, u zajedničkoj izjavi se upozorava da je "podnošenje apelacije Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti imena RS u potpunosti antiustavno i antidejtonsko delovanje koje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom".

Ukoliko apelacija bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje to će se, stoji u zajedničkoj izjavi, smatrati flagrantnim kršenjem opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U tom slučaju, biće zatraženo održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti "donete odluke o budućem statusu Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH".

"Sve aktivnosti Srpske i njenih predstavnika u BiH zavisiće isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmerenih protiv Republike Srpske te stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preuzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spreče ozbiljne posledice po teško uspostavljen mir i stabilnost u BiH", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je važno zaštiti sve prerogative državnosti Republike Srpske, prenosi RTRS.

"Usaglasili smo se oko najbitnijih stvari, a razgovarali smo i o drugim modalitetima,  ali je najbitnije da najpre upozorimo da je ugoržena ustavna pozicija BiH, ugožen je Dejtonski sporazum i ugrožen je Ustav Republike Srpske, naglasio je Govedarica i dodao da "smo spremni da Ustav Republike Srpske branimo."

Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je da SDA ne zanima napredak u BiH.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsednik DNS-a Marko Pavić, predsednik SP-a Petar Đokić, predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsednik NDP-a Dragan Čavić, predsednik SDS-a Vukota Govedarica, predsednik PDP-a Branislav Borenović, te Obren Petrović i Boris Jerinić.

Dodik je sazvao sastanak lidera svih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, povodom najave SDA o inicijativi za preispitivanje naziva Republike Srpske.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво