Grčka, rasprava o Prespanskom sporazumu četiri dana

Predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis odlučio je da rasprava o Prespanskom sporazumu traje dva dana u Stalnom odboru za odbranu i spoljne poslove i potom još dva dana na plenaronoj sednici parlamenta, prenosi ANA-MPA.

Prespanski sporazum će biti razmatran u parlamentarnom Odboru za odbranu i spoljne poslove danas i sutra, a rasprava na plenarnoj sednici će započeti u sredu.

Kako se navodi, plenarne sednici će trajati 16 sati.

U međuvremenu, liderka stranke Demokratskog saveza Fofi Genimata još nije poslala pismo predsedniku parlamenta Nikosu Vucisu da ga obavesti da je izbacila poslanika Tanasisa Teoharopulosa iz parlamentarne grupe stranke, što bi izazvalo brojne izmene u sastavu parlamentarnog Odbora za odbranu i spoljne poslove. 

Za sada ovaj odbor uključuje dva nezavisna poslanika Dimitris Kamenos i Spiros Danelis. Teoharopulos je takođe član istog parlamentarnog odbora iz redova Demokratskog saveza.

Prethodno je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika parlamenta, javila da će poslanici grčkog parlamenta glasati u četvrtak, 24. januara, o Prespanskom sporazumu.

Prespanski sporazum o okončanju dugogodišnjeg spora između Atine i Skoplja oko imena Makedonije danas je ušao u proceduru ratifikacije u grčkom parlamentu.

AP je objavio da se glasanje očekuje u petak.

Nacrt zakona, koji je pripremilo grčko Ministarstvo spoljnih poslova, naslovljen sa "Ratifikacija konačnog sporazuma o rešavanju razlike koji su objašnjeni u odlukama Saveta bezbednosti OUN 817 (1993) i 845 (1993), okončanja važenja Privremenog sporazuma iz 1995 godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana u sporazumu", sadrži tri člana.

Prvi član je Prespanski sporazum u celosti, drugi član se odnosi na podizanje nivoa Kancelarije za veze u Skoplju u ambasadu i Kancelarije za konzularne, ekonomske i trgovinske poslove u Bitolju u Generalni konzulat. Treći član objašnjava da zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Nacrt zakona, iz 18. januara 2019. godine, potpisan je od strane grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ministara u njegovoj vladi.

U Atini su juče održane demonstracije zbog Prespanskog sporazuma na kojima je u sukobima povređeno najmanje 25 policajaca.

Sporazum su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво