Атина: Протест због Преспанског споразума, седморо ухапшено, 25 полицајаца повређено

На демонстрацијама у Атини против Преспанског споразума о промени имена Македоније избили су сукоби. Биланс нереда – седморо ухапшено, 25 полицајаца повређено.

Учесници протеста су бакљама, "молотвљевим коктелима", каменицама, фарбом и другим предметима засули полицију која је одговорила сузавцем, преноси АП.

Протести су одржавани испред грчког парламента, а поједини демонстранти су покушали да се попну на степенице зграде, али их је полиција одбила.

Један мушкарац, огрнут грчком заставом, напао је великом палицом полицију, док су други замахивали заставама са дрвеним јарболима и ударили полицајце.

Седам особа је ухапшено, а 25 полицајаца је повређено.

На почетку протеста окупљенима се обратио бивши грчки премијер Антонис Самарас речима да се протествује 'ради оног за шта знамо да је праведно', преноси Катимерини, подсећајући да Самарас одувек заступа "тврд" став у погледу имена Македоније.

Организатори су се надали да ће број демонстраната премашити 600.000, али је полиција саопштила да их је било око 60.000.

Они се противе због Преспанског споразума који су Грчка и Македонија потигле у јуну прошле године, а који изискује да бивша југословенска република промени име у Северна Македонија, а да заузврат Грчка више не поставља препреке на путу те земље ка придруживању НАТО-у. 

Демонстранти су пртестовали испред зграде грчког парламента за који се очекује да сутра почне расправу о ратификацији и да до петка гласа о томе.

Око 300 анархиста организовало је у Атини контрамитинг, а полиција је подигла баријере како би спречила сукобе.

Окупљање анархиста протекло је претежно мирно, осим што су спалили један аутомобил, преноси АП.

На северу Грчке, пољопривредници су, у знак солидарности са протестима у Атини против Преспанског споразума, блокирали ауто-пут који води ка граници са Македонијом.

Ципрас: Ратификација Преспанског споразума патриотска дужност

Грчки премијер Алексис Ципрас сматра да је Преспански споразум историјски споразум и за Атину и за Скопље и поручује да ратификација договора представља патриотску дужност.

Ципрас је, у објављеном интервјуу за грчки лист Авги, оптужио лидера највеће опозиционе странке Нове демократије Киријакоса Мицотакиса за обмањивање јавности и опасно поигравање са екстремном десницом и политиком мржње ради добијања привремене користи на изборима.

Ципрас је поводом протеста који се одржавају у Атини рекао да у демократском друштву грађани имају право на мирне демонстрације и да о томе нема преговора.

Ципрас је, међутим, нагласио да се уопште не слаже са ставовима да је фашиста свако ко је против Преспанског споразума.

"Верујем да је дужност свакога да изолује екстремистичке групе која ће покушати да манипулишу тим скупом и да се клоне слогана мржње. Имали смо доста грађанске мржње у историји ове земље. Конфронтације треба решавати аргументима и дијалогом", поручио је Ципрас, пренела је агенција АНА.

Канцеларија Алексиса Ципраса у свом саопштењу за сукобе је оптужила екстремистичке елементе и чланове крајне десничарске Златне зоре.

У међувремену, највећа грчка опозициона странка Нова демократија за сукобе је оптужила  Ципрасову владу и затражила оставку министара задужених за безбедносне снаге.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво