Davor Dragičević pušten iz pritvora

Otac tragično stradalog Davida Dragičević, Davor Dragičević, koji je juče priveden, pušten je iz pritvora nakon saslušanja u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

Davor Dragičević, koji je juče uhapšen, pušten je iz pritvora jer je utvrđeno da ne postoje razlozi za zadržavanje i određivanje pritvora.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je, u međuvremenu, da postoji osnovana sumnja da je Dragičević počinio krivično delo ugrožavanje bezbednosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

U obrazloženju tužilaštva navodi se da, osim što postoji osnovana sumnja da je on počinio krivično delo, nisu ispunjeni posebni zakonski razlozi za određivanje mere pritvora, te da će se dalji tok krivičnog postupka nastaviti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS.

Dragičević je po izlasku iz Tužilaštva najavio da će protiv svih koji su učestvovali u hapšenju podneti krivične prijave te da će nastaviti proteste u Banjaluci.

"Davidovu majku Suzanu sam vozio kod lekara, ganjali su me po mom gradu. Noć pre sam znao šta mi se sprema. Protiv svih koji su učestvovali u tome podneće krivične prijave. Ja ću biti na trgu u 18 sati i ne pada mi na pamet da dete prepustim zločincima i ubicima. Moj David će dobiti pravdu i svi će u ovoj državi dobiti pravdu", rekao je Davor Dragičević.

Advokat: Namera da ponize Dragičevića

Njegov advokat Ifet Feraget je istakao da nisu postojali razlozi za hapšenje Dragičevića.

"Nije znao za poziv niti mu je on bio uručen, smatram da se radi o zloupotrebi vlasti. Video je policijsku patrolu, ali oni nisu pokazali da mu žele uručiti poziv. Nadam se da je ministar Dragan Lukač naučio lekciju. Ne treba hapsiti bilo koga u situaciji kada mu je prouzrokovana bol zbog vođenja neadekvatne istrage. Izazvani su veliki strah, nemir i inferiornost, a namera poslednjeg čina je bila da ponize Davora Dragičevića", ukazao je Feraget. 

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković pušten je iz pritvora. Stanivuković je juče priveden u policijsku stanicu u Banjaluci, pa potom pušten na slobodu, da bi nedugo nakon toga zbog pozivanja građana na mirni protest na Trgu Krajine ponovo bio priveden.

Stanivukoviću je pritvor produžen zbog izmene dela koje mu se stavlja na teret, odnosno zbog oštećenja službenog vozila, preneli su lokalni mediji.

On je prvobitno bio prekršajno prijavljen, ali sada će protiv njega biti podneta krivična prijava.

Dodik: Saosećam sa bolom Dragičevića

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da duboko saoseća sa bolom porodice Dragičević, i da je razočaran brzinom kojom tužilasstvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, ali je istakao i da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju poštovati.

Dodik je istakao da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina nesrećna okolnost, ali da ga u bilo kojoj zemlji sveta zakon ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogrešio o zakon.

"Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana, jer sam odmah po lišenju slobode Davora Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i događaji koji su usledili, a koje smo pratili putem medija, deo policijsko tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim", rekao je Dodik za agenciju Srna, upitan da prokomentariše jučerašnja dešavanja u Banjaluci.

Džaferović i Čović o "slučaju Dragičević"

Član Predsedništva BiH i potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović povodom dešavanja u Banjaluci, pozvao je na uzdržanost i "hladnu glavu".

"Ono što prati 'slučaj Dragičević', to su od samoga početka, od samog nastanka, brojne kontroverze koje do danas bosanskohercegovačkoj javnosti, a pre svega porodici ubijenog mladića, nisu razjašnjene", smatra Džaferović, prenela je Fena.

Kako je rekao, sve dok postoje te kontroverze i dok se ne daju odgovori na pitanja, nije legitimno "da se upotrebljava policija protiv demonstranata koji nisu nasilni i koji svojim demonstracijama ne ometaju normalan život drugih ljudi".

Tužilaštvo je, istakao je Džaferović, institucija "koja mora svojim autoritetom da javnosti objasni šta se dešava".

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je, u vezi sa "slučajem Dragičević", rekao da, pre svega, u BiH mora da zaživi pravna država.

Prema njegovim rečima, ono što nije dobro – da tragediju jedne porodice pretvaramo u, kako je naveo, klasičan politički motivisani proces već nekoliko meseci, prenela je Fena.

Višković: Tužilaštvo što pre da reši slučaj Dragičević

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković apelovao je da nadležno tužilaštvo što pre reši slučaj "Dragičević", kako bi javnost napokon saznala istinu o tom tragičnom događaju.

Višković je u izjavi za Srpskainfo kazao da kao premijer, a prvenstveno kao čovek, izražava svoje najdublje saosećanje porodici Dragičević zbog tragičnog događaja koji ih je zadesio.

"Saosećam sa njihovim bolom. Zainteresovan sam prvenstveno kao čovek, što sam mnogo puta ponovio do sada, da tužilaštvo što pre okonča taj slučaj. Više sam nego zainteresovan da što pre saznamo istinu i da svi počinioci, koji su u to umešani, za to i odgovaraju", rekao je Višković.

Dodao je da Vlada Republike Srpske nikada neće stati na stranu i u odbranu osoba umešanih u taj tragični događaj.

Misija OEBS: Porodica Dragičević nije pretnja

Ovim povodom oglasila se i Misija OEBS u Bosni i Hercegovini, koja je saopštila da pomno prati dešavanja u Banjaluci i da porodica Dragičević, članovi opozicionih partija i novinari ne bi trebalo da se smatraju "pretnjom po javni red i mir" i pozvala vlasti RS da se uzdrže od dalje eskalacije.

Istovremeno, OEBS je izrazio nadu da će "potencijalni protesti proteći na miran način" i da će nadležne institucije nastaviti istragu o smrti Davida Dragičevića na "temeljit i transparentan način", prenosi Fena.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, prekid javnog okupljanja "upotrebom sile ili zastrašivanjem" i stvaranjem atmosfere straha predstavlja "neprihvatljiv način reagovanja na verodostojne zahteve za ostvarenje pravde i vladavine prava".

Jučerašnje privođenje Dragičevića zbog odbijanja da primi poziv za saslušanje zbog narušavanja bezbednosti izazvalo je proteste građana koji su se na Trgu Krajine sukobili sa policijom, a među njima ima i povređenih. 

Pored Dragičevića, privedeni su i njegova bivša supruga Suzana Radanović, lider PDP-a Branislav Borenović, narodni poslanik Draško Stanivuković i bivši poslanik Adam Šukalo.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара