Ухапшени родитељи Давида Драгичевића, сукоб полиције и грађана у Бањалуци

У Бањалуци приведен Давор Драгичевић, отац страдалог младића Давида Драгичевића, потврдио је за "Кликс" адвокат Ифет Ферагет. Ухапшена је, па пуштена и Драгичевићева бивша супруга и мајка настрадалог момка Сузана Радановић. Сукоб полиције и револтираних грађана на Тргу Крајине. Повређено неколико особа.

Полиција РС привела је Драгичевића због тога што је јуче одбио да прими позив на саслушање због угрожавања јавне безбедности. 

Драгичевићева бивша супруга и мајка настрадалог Давида, Сузана Радановић, приведена је па пуштена на слободу.

Такође су приведени и заступник у НСРС Драшко Станивуковић и председник опозиционе ПДП Бранислав Бореновић, јавио је Кликс.

Наводи се да је Станивуковић приведен након што је позвао грађане да у 18 сати у што већем броју дођу на Трг Крајине и пруже подршку Давору Драгичевићу, Сузани Радановић и осталим приведеним особама. 

Поједини медији јавили су да је Драгичевић повређен приликом хапшења, али РТРС преноси да та информација није тачна те да је он прегледан у УКЦ где је установљено да му рука није сломљена. 

Кликс пише да је МУП РС пре неколико дана саопштио да су против Давора Драгичевића и још 19 особа, међу којима је и Станивуковић, поднете кривичне пријаве због окупљања испред Народне скупштине Републике Српске 17. децембра, у време одржавања посебне седнице на којој је изабрана нова влада.

Према наводима полиције, чланови групе "Правда за Давида" поступили су супротно Закону о јавном окупљању и Закону о јавном реду и миру РС. Такође, како су навели, наставља се полицијски рад с циљем утврђивања постојања елемената извршеног кривичног дела угрожавања сигурности.

Чланови групе "Правда за Давида" 17. децембра су изнели тешке оптужбе на рад МУП-а и негодовали због поновог избора Драгана Лукача за министра унутрашњих послова РС.

Сукоб полиције и грађана на Тргу Крајине 

Након што је са Трга Крајине уклоњен симболични споменик "Давидово срце", грађани су направили друго унутар којег су палили свеће, а када су комуналци кренули и то срце да уклањају, дошло је до сукоба у којем је неколико особа повређено.

Како преноси Српскаинфо неко је пред припаднике комуналне полиције бацио "топовски удар", па је полиција направила дупли кордон испред окупљених грађана који седе испред њих.

Полиција је на Тргу добила појачање под пуном опремом за разбијање демонстрација.

За вечерас је у Сарајеву у 19 сати испред Земаљског музеја најављен скуп подршке Давору Драгичевићу, а организатор окупљања је породица страдалог Џенана Мемића.  

Делегација ЕУ тражи објашњење за хапшења

Делегација Европске уније и Канцеларија специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини изразиле су дубоку забринутост данашњим дешавањима у Бањалуци.

Од МУП-а траже хитно објашњење за хапшење особа повезаних са покретом "Правда за Давида".

"Будно пратимо развој ситуације у Бањалуци и апелујемо на све да остану мирни и уздрже се од насиља", наводи се у заједничком саопштењу.

Како се наводи, амбасадор Вигемарк и амбасадори земаља чланица Европске уније у БиХ недавно су се срели са Давором Драгичевићем и Муризом Мемићем и том приликом поздравили њихове напоре да мирним путем траже правду поводом смрти њихових синова.

"Запањујуће је да су два оца у потрази за правдом због својих мртвих синова успели да изазову више негодовања због недостатка владавине права и некажњавања у БиХ него било која политичка странка", наводи се у саопштењу и додаје да данашњи развој догађаја "шаље негативну и алармирајућу поруку о стању владавине права у БиХ".

Двадесетједногодишњи студент из Бањалуке Давид Драгичевић нестао је у марту. Након неколико дана, његово тело пронађено је код тврђаве Кастел, а првобитна полицијска истрага показала је да је смрт настала утапањем.

Након тога, тужилац је донео наредбу о спровођењу истраге против Н. Н. лица због сумње на убиство.

Давидова смрт довела је до вишемесечних протеста у Бањалуци, а Фејсбук група која организује протесте броји више од 260.000 чланова.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво