Mesić podržao bivše visoke predstavnike u BiH u kritici Hrvatske

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić podržao je stavove trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji su optužili Zagreb da se meša u unutrašnje poslove BiH i da događaje u toj zemlji pogrešno prikazuje hrvatskoj i svetskoj javnosti.

"Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svetskoj javnosti svesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susedne države i da se, a to je ono što mene, kao bivšeg predsednika Republike Hrvatske, najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ-a", naveo je Mesić u saopštenju.

Mesić je takvo ponašanje ocenio kao nedopustivo i štetno za Hrvate, koji su konstitutivni narod u BiH, prenosi Hina.

Bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling, Pedi Ešdaun i Karl Bilt nedavno su uputili otvoreno pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, u kojem su izrazili duboku zabrinutost zbog mešanja Hrvatske u unutrašnje poslove BiH.

Oni su u pismu naveli da se Hrvatska meša u unutrašnje poslove BiH i ocenili da je nedopustivo osporavanje izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH, podseća Hina.

S druge strane, Mesić je pozvao Hrvatsku da "jasno i nedvosmisleno" podrži Komšića kao člana Predsedništva BiH i "prekine sve aktivnosti usmerene na pobijanje legitimnosti toga izbora".

Mesić je u saopštenju naveo da podržava stavove Švarc-Šilinga, Bilta i Ešdauna i dodao da njihovu zabrinutost smatra "potpuno opravdanom".

On smatra da bi hrvatska vlada pismo nekadašnjih visokih predstavnika u BiH trebalo da shvati "krajnje ozbiljno".

Mesić, koji je bio predsednik Hrvatske u dva mandata (2000-2010), podsetio je da je Komšić, probošnjački hrvatski političar, izabran u skladu sa odredbama istoga zakona koji je bio na snazi i na izborima na kojima je dva puta za člana Predsedništva BiH izabran lider HDZ BiH Dragan Čović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво