Skoplje i Podgorica demantuju navode o "paktu"

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da se "ograđuje od bilo kakvih razgovora o 'paktu protiv Srbije'. Iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da zvaničnici te države nisu ni sa kim vodili razgovore o osnivanju "paktova" protiv bilo koje države u regionu.

Nakon što je kosovski vicepremijer Enver Hodžaj izjavio da je "u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije", Skoplje i Podgorica su to demantovali.

"Želim da se ogradim od bilo kakvih razgovora, nisu postojali, niti ih je iko pominjao i samo apelujem i na Kosovo i na Srbiju da grade prijateljstvo kroz dijalog", rekao je Zoran Zaev, prenosi MIA.

Odgovarajući na pitanje novinara, Zaev je istakao da "takvi razgovori nisu nikada vođeni ni na jednom nivou".

"Kao vlada, mi u regionu, Evropi i svetu važimo za graditelje dobrosusedskih odnosa. Mi smo prijatelji sa svim našim susedima. Niko od nas to nije tražio, niti je pak razgovarano o ovom pitanju", rekao je makedonski premijer.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković je, nakon objavljivanja Hodžajeve izjave, zatražio od Zaeva da javno "iznese stav da li je na strani Makedonije ili velikoalbanskog šovinizma".

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

"Crna Gora je posvećena razvijanju najboljih mogućih odnosa sa svim državama regiona, zasnovanih na principima međusobnog poverenja i poštovanja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se ta zemlja zalaže za "stabilan, bezbedan i prosperitetan region utemeljen na evropskim vrednostima".

Crnogorsko ministarstvo je navelo i da je jačanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa jedan od prioriteta spoljne politike Crne Gore.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво