Стоилковић: Не очекујемо одговор од Заева о изјави Хоџаја

Поводом изјаве косовског вицепремијера Хоџаја да је у Македонији, Хрватској и Црној Гори разговарао о оснивању "пакта против Србије", председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић путем "Фејсбука" јавно је позвао Заева да одговори македонској јавности на чијој је страни.

"Свима је јасно да Заев неће дати одговор, јер било који одговор да да, то би угрозило и његову и позицију македонске владе по питању унутрашње политичке стабилности", каже Стоилковић за Танјуг

Ако буде принуђен да се изјасни, истиче, Заев ће прихватити захтев који долази из Приштине.

"Тражио сам објашњење и питао Заева да одговори пре свега грађанима Македоније на чијој је он то страни. Да ли је можда на страни албанских шовиниста или на страни сопственог народа и на крају крајева, припадника српске заједнице која живи у Македонији", каже Стоилковић.

Наглашава да ће, уколико се Заев изјасни да је на страни "албанских шовиниста", то његовој странци дати за право да "најотвореније буде на страни Србије".

То подразумева, како каже, не само солидарност са Србијом и српским народом, већ и координацију са српском политиком.

"Ми од овога нећемо одустати, јер је ово превише. Не само за нас него и за цео македонски народ, зато што, по свим истраживањима јавног мњења, македонски народ Србе и Србију сматра за своје најбоље и најближе суседе", каже Стоилковић и додаје да ће наставити да захтева одговоре док их не буде добио.

Према његовим речима, изјаве које из Македоније долазе до српске јавности представљају велику манипулацију која, како каже, потиче од Заева као и од његових лобиста.

"У тим изјавама он прича све најбоље и из његових уста теку мед и млеко, а суштински то није тако. Македонија је променом своје политике дошла у ситуацију да Србију стави у веома незавидан положај јер смо ми на јужним границама добили северозапад, односно добили смо нову Хрватску", истиче Стоилковић.

То образлаже чињеницом да у македонској политици преовладава утицај Албанаца што, како сматра, неће водити ничему добром када су односи Србије и Македоније у питању.

Косовски вицепремијер Енвер Хоџај изјавио је загребачком Вечерњем листу да је "у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије". 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара