General Đukić osuđen na devet godina zatvora

Zbog ratnog zločina nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji penzionisani genaral JNA Borislav Đukić (70) osuđen je u Županijskom sudu u Splitu na devet godina zatvora, prenela je "Politika".

List Politika piše da je srpski general osuđen jer je kao zapovednik 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993, kao podređeni Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Ovo je prvostepena presuda na koju i general i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Brankom Koricom.

Mladić je u zatvoru u Hagu gde je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u BiH, a Novaković i Korica su preminuli.

General Đukić je već više od tri godine u pritvoru u Hrvatskoj, kojoj je izručen iz Crne Gore.

Uhapšen 18. jula 2015. godine na aerodromu "Tivat" u Crnoj Gori po hrvatskoj poternici. Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtevom za izručenje. 

Nakon osam meseci u pritvoru u Spužu crnogorski sudovi su doneli rešenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, a ministar pravde Crne Gore doneo je konačnu odluku da se Đukić izruči Hrvatskoj, podseća Politika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво