Gruevski: Dobio sam politički azil u Mađarskoj

Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski, koga vlasti u Skoplju traže zbog odsluženja dvogodišnje kazne zatvora, potvrdio je da je dobio politički azil u Mađarskoj, svega nekoliko sati pošto je Skoplje od vlade u Budimpešti zatražilo njegovo izručenje.

"Danas je Republika Mađarska, članica EU i NATO-a, odgovorila pozitivno na moj prethodno podneseni zahtev za dobijanje političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji", napisao je Gruevski na Fejsbuku.

Gruevski je, takođe, naveo da je zahtev podneo "zbog političkog progona nove vlade predvođene SDSM-om".

Makedonija je, ranije u utorak, zatražila ekstradiciju Gruevskog, kako bi odslužio dvogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke "mercedesa" od 600.000 evra.

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je, preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.

Makedonske vlasti su poternicu za Gruevskim raspisale 13. novembra, kada se nekadašnji makedonski premijer već nalazio u Mađarskoj.

Gruevski je naveo da vlada u Skoplju "želi da mu oduzme slobodu koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući pravosudni sistem u Makedoniji".

"Sud i tužilaštvo su se pretvorili u instrument za političku ucenu i obračun sa političkim neistomišljenicima, kao i za skrivanje nerada vlade", napisao je Gruevski.

Skoplje: Gruevski nije bio ugrožen, hteo da izbegne zatvor

U međuvremenu, makedonska vlada regovala je na navode Gruevskog istakavši da je nekadašanji premijer te zemlje pravosnažno osuđen u javnom i transparentnom procesu i da se protiv njega istovremeno vodi još nekoliko sudskih postupaka.

Kako se navodi, Gruevski nikad nije nije bio politički proganjan, niti mu je bilo koja vladina institucija upućivala pretnje i ugrožavala mu život.

"Na osnovu toga konstatujemo da je jedini cilj kojim se vodio Gruevski bio da izbegne pravdu", zaključuje Vlada Makedonije u saopštenju.

Zvaničnici u Skoplju očekuju da će mađarske vlasti bezuslovno prihvatiti zahtev za ekstradiciju u skladu sa međunarodnim pravom kao država članica EU i NATO i omogućiti vraćanje Gruevskog u Makedoniju kako bi odslužio zatvorsku kaznu i odgovarao za druga dela za koje je optužen. 

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 21. nov 2018, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

pesma

ovaj premijer misli,sada je vasa pesma a posle ce biti nasa pesma.

(utorak, 20. nov 2018, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Tako treba,

bravo za Orbana i trezvnost njegovu.

(utorak, 20. nov 2018, 21:08) - Aotearoa [neregistrovani]

@ Dogovor

Mnogo je interesantna ova teza, ali ne vidim sta ce to Makedonija, dobiti, jer ce ovaj slucaj direktno uticati na njenom putu za clanstvo u Nato i EU, buduci da se odobrenjem azila potvrdilo da je Grujevski bio izlozen politickom progonu, kao i sve one zamerke za to kakvi su pravosudni organi u Makedoniji !?

(utorak, 20. nov 2018, 17:14) - Dragan S [neregistrovani]

Dogovor

Sve je ovo jedan lep dogovor u kome ce svi ucesnici da na neki nacin profitiraju dok ce obican gradjanin ostati u cudu , sta se i kako radi.