Македонија затражила екстрадицију Николе Груевског

Македонско министарство правде затражило је од Мађарске да изручи некадашњег премијера Николу Груевског, који је у ту држави отишао дан пре него што је требало да почне одслужење двогодишње казне затвора због злоупотребе службеног положаја. Груевски: Добио сам позитиван одговор на захтев за политички азил.

Македонија тврди да поступци који се воде против Груевског не потпадају под дела за која, према европској конвенцији о екстрадицији, може да буде одбијено изручење.

"Република Македонија тражи екстрадицију лица Николе Груевског, а имајући у виду озбиљност кривичних дела, тражимо да исти буде лишен слободе и задржан у притвору и подсећамо да је за њим расписана међународна потерница", наводи македонско министарство правде.

Захтев македонских власти уследио је неколико сати пошто су мађарски медији јавили да је Никола Груевски добио азил у тој држави. 

Груевски се поново огласио на свом Фејсбук налогу и потврдио да је од Мађарске добио позитиван одговор на захтев за политички азил због, како је навео, политичког прогона у Македонији.

Прецизирао је да је у захтеву за добијање азила навео да актуелна власт у Македонији хоће да му одузме слободу, користећи недемократске методе и злоупотребљавајући тужилаштво и судски систем у Македонији.

Канцеларија за имиграцију и азил при Влади Мађарске данас је позитивно одговорила на захтев Груевског за добијање политичког азила. 

Никола Груевски напустио је Македонију 11. новембра под још неразјашњеним околностима и прешао у Албанију, одакле је преко Црне Горе и Србије, стигао у Мађарску.

Македонске власти су потерницу за Груевским расписале 13. новембра, када се некадашњи македонски премијер већ налазио у Мађарској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се