Uhapšen austrijski pukovnik optužen za špijunažu u korist Rusije

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su tužioci. Austrijski predsednik Van der Belen: Neću o tome razgovarati sa Putinom u Parizu. Ministarka Knajsl: Očekujem od Moskve saradnju u istrazi.

Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobegne, saopštio je portparol tužilaštva u Salcburu, prenosi AP.

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki Profil.

Nedeljnik navodi da je tako imao pristup poverljivim informacijama.

Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obaveštajne službe, a Profil navodi da se radi najverovatnije o nemačkoj vojnoj službi MAD.

U međuvremenu, austrijski predsednik Aleksander Van der Belen izjavio je da neće razgovarati  sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o tom slučaju, dok je ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl saopštila nakon razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim da od Rusije očekuje potpunu saradnju u ovom slučaju.

"Ne. U vreme kada nekoliko desetina šefova države bude u Parizu, mi (Putin i Van der Belen) nećemo imati bilateralne razgovore", rekao je austrijski predsednik upitan da li će sa Putinom razgovarati o uhapšenom penzionisanom pukovniku, prenosi TAS.

Ministarka Knajsl rekla je da se slučaj tiče krivičnog dela koje je zahtevalo reakciju pravosudnih tela i momentalno obaveštavanje javnosti.

"Slučaj špijunaže je neprihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove. Očekujemo da će Rusija u potpunosti sarađivati u istrazi", rekla je Knajslova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Stvar vrlo jasna

Nekom ne odgovara priblizavanje Austrije Rusiji zadnjih par godina. Znamo i kome.