"Профил": Руски шпијун радио у Министарству одбране Аустрије

Пензионисани официр аустријске војске који је осумњичен да је више деценија шпијунирао за Русију, радио је у Министарству одбране Аустрије, објавио је бечки "Профил". Недељник наводи да је аустријски официр са те позиције имао приступ поверљивим информацијама.

Шпијун је откривен на основу информације једне "пријатељске" стране обавештајне службе, а Профил наводи да се ради највероватније о немачкој војној служби МАД.

Први контакт аустријског пуковника и руских служби остварен је 1988. године током његове посете Техерану, где је врбован и након чега је три деценије слао информације Русима, за шта је "касирао" 300.000 евра.

Москву су пре свега интересовале информације о европским борбеним авионима "еурофајтер".

Пуковник је деловао веома професионално, имао је неупадљиву функцију у руководству војске.

Сваке две недеље је одржавао контакт са својом руском везом под именом "Јуриј", наводи Профил.

Налоге за свој "додатни посао" добијао је преко једног пријемника, а своје поруке писао је тајним писмом или их је директко, преко сателитске комуникације, прослеђивао Русима.

Интересовање Русије за аустријску војску било је велико, сазнала је контраобавештајна служба током истраге.

Официр је требало да прикупи што више поверљивих података о војном ваздухопловству Аустрије, системима артиљерије, као и о брифинзима у штабу.

Непосредно пред откривање пуковник је слао и извештаје о ситуацији с мигрантима у Аустрији, а састављао је и детаљне профиле многих високих официра у аустријској војсци.

Када су Руси добили информацију о могућем открићу свог шпијуна, добио је налог да сав материјал уништи, али су то аустријске власти, према писању медија, спречиле.

Државно тужилаштво је потврдило да се води истрага против овог 70-огодишњака, а аустријска влада је осудила шпијунирање од стране Русије.

Амбасадор Русије у Бечу позван је у Минситарство спољних послова Аустрије, где му је пренет став званичног Беча, која осуђује шпијунажу неутралних земаља.

Аустријске власти су оцениле да, ако се обистине информације о шпијуну, то може негативно утицати на односе две земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво