Plenković: Nemešanje u stvari druge zemlje politika 19. veka

Hrvatski premijer Andrej Pleković odgovorio je predsadavajućem Saveta ministara BiH, Denisu Zvizdiću, da kao predsednik vlade ima odgovornost prema Hrvatima van Hrvatske, koja je potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma.

Plenković je Zvizdiću, koji mu je ranije danas zamerio zbog mešanja u unutrašnje stvari BiH, rekao da na to ima prava i poručio da će svoju diplomatsku ofanzivu nastaviti.

Te teze i teorije o nemešanju u unutrašnje stvari, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. veka, rekao je Plenković novinarima nakon završetka samita Evropa-Azija u Briselu.

"Sada smo u 21. veku gde smo za sva krupna i bitna politička pitanja, a posebno ona za koje kao predsednik vlade imam posebnu odgovornost s obzirom na činjenicu da je Hrvatska potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, zainteresovan da se on sprovodi i 23 godina nakon potpisivanja onako kako je zamišljen", istakao je hrvatski premijer.

Plenković je rekao da Zvizdić, sa kojim inače ima jako dobre odnose, dobro zna koliko je Hrvatska, posebno od kada je on premijer pomogla u jačanju bilateralnih odnosa i u bržem putu prema EU, što će, kako je poručio, činiti i dalje.

"Ja ću nezavisno od toga staviti u prvi plan ono što i on zna da se dogodilo, a da nije dobro, a to je da jedan narod u Federaciji glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu njegovog člana predsedništva. Dakle, ne možemo se praviti nevešti na nešto što je sasvim očigledno i prema strukturi glasova i prema onome što se na kraju dogodilo", rekao je hrvatski premijer.

"Važno da poruka Hrvatske bude pojašnjenja"

Istakao je da je to za Hrvatsku ozbiljno pitanje i ona ima sva legitimna prava da ga diže na međunarodnim forumima i da senzibilizuje druge, prenela je Hina.

Plenković je rekao da je i juče ponovio da mnogi akteri ne razumeju te detalje niti ih shvataju i zato je, smatra, važno da poruka Hrvatske bude pojašnjenja.

Hrvatski premijer je na marginama samita EU imao i bilateralni razgovor s Federikom Mogerini, visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku, a za koju kaže da je jedna od onih osoba koje to malo bolje razumeju.

Apeluje da se reši izborni zakon koji bi bio takav da omogućava legitimnu zastupljenost svih, posebno u Predsedništvu BiH.

Denis Zvizdić je ranije danas optužio Plenkovića da se meša u unutrašnje poslove BiH zbog istupa u telima Evropske unije i tokom njegovih bilateralnih susreta gde je upozorio na neravnopravnost Hrvata u BiH nakon nedavnog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva glasovima Bošnjaka.

Dok Plenković kaže da je obavestio Brisel da je u BiH tokom proteklih opštih izbora izigran duh Dejtonskog sporazuma, Zvizdić smatra da hrvatski premijer zoupotrebljava članstvo Hrvatske u EU i da nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske.

To nije u skladu sa dobrosusedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direkto mešanje Hrvatske u unutrašnja pitanje BiH, jasan je Zvizdić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво