Звиздић поручио Пленковићу да није премијер БиХ, већ Хрватске

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић позвао је хрватског премијера Андреја Пленковића да престане да се меша у унутрашња питања БиХ, чиме покушава да, како каже, институционално успостави нетачне теорије о угрожености само једног народа у БиХ.

Реагујући на Пленковићеве последње иступе у институцијама ЕУ и приликом билатералних сусрета, Денис Звиздић сматра да је приметан покушај успостављања патронистичког понашања према БиХ.

"Пленковић, злоупотребљавајући чланство Хрватске у ЕУ, наступа као да је премијер БиХ, а не Хрватске, што представља отворено и директно мешање Хрватске у унутрашња питања у БиХ", навео је Звиздић, пренела је РТРС.

Пленковић, који је и лидер владајуће ХДЗ, у неколико наврата од избору БиХ је у разговору са званичницима других држава причао и о стању у БиХ, због незадовољства Хрватске избором Жељка Комшића за хрватског члана Председништва БиХ.

Звиздић је додао да премијер Хрватске на овај начин покушава институционално да успостави нетачне, селективне и конфузне теорије о угрожености само једног народа у БиХ.

Подсећа да су, у складу са одредбама Устава БиХ, Бошњаци, Срби и Хрвати равноправни и конститутивни на целој територији БиХ, те да у било којој институцији на нивоу БиХ не може бити донесена ниједна одлука супротна демократској вољи изабраних или именованих представника било којег народа, због бројних механизама заштите.

" Ниво толеранције, посебно бошњачког народа, такав је да постоји скоро паритетна заступљеност у руководећим функцијама на нивоу БиХ. Тако хрватски народ, којег према последњем попису има 15,43 одсто у БиХ, има дупло више руководећих функција – скоро 30 одсто, што у потпуности демантује било какву теорију о неравноправности", навео је Звиздић.

Сматра да нема никакве потребе да хрватски премијер упознаје шефове држава и влада чланица ЕУ о стању у БиХ, јер те земље посредством својих амбасада у БиХ и у контактима са званичницима БиХ веома добро познају ситуацију.

"Позивам Пленковића да као премијер суседне државе престане да игра улогу премијера БиХ и портпарола само једне политичке и етничке опције, те да БиХ почне да посматра као суверену државу равноправних народа и грађана и као доброг и искреног суседа", поучио је Звиздић у реаговању достављеном медијима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи