Bošnjačko veće u Crnoj Gori: Nismo tražili zabranu Njegoša i Kiša

Bošnjačko veće u Crnoj Gori odbacilo je, kako su naveli, insinuacije u vezi sa "misterioznim" apelom isključivanja iz nastavnih programa dela Petra II Petrovića Njegoša i Danila Kiša.

U Veću smatraju da se radi o "senzacionalističkoj podmetačini" kojom se pokušava isprovocirati nacionalna i verska netrpeljivost u Crnoj Gori, prenela je RTCG.

"Bošnjačko veće nije potpisalo nikakav dokument kojim se traži zabrana pomenutih autora. Apel koji je udruženje građana sa drugog kontinenta uputilo našim vlastima ne smatramo vrednim pažnje, makar ne na način na koji su medijski uspeli da uznemire javnost Crne Gore i šire", naveli su u saopštenju.

Crnogorski mediji danas su preneli da je više bošnjačkih organizacija uputilo apel ministarstvima prosvete i kulture Crne Gore da "u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dve knjige – "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.

To traže, kako je naveo crnogorski portal CDM, Bošnjačka akademija nauka i umetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno veće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija, a isti zahtev je poslat i ministarstvima u Srbiji, BiH, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, da su svojim delima, odnosno "mržnjom prema islamu i muslimanima", stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na teritoriji bivše SFRJ, preneo je CDM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво