ЦДМ: Бошњаци траже забрану Његоша и Киша

Више бошњачких организација упутило је апел министарствима просвете и културе Црне Горе да "у складу са својим законским областима и дужностима", покрену поступке забране и уклањања из школских програма две књиге - "Горски вијенац" Петра Првог Петровића Његоша и "Пешчаник" Данила Киша.

Како наводи црногорски портал ЦДМ, то траже Бошњачка академија наука и умјетности (БАНУ), Бошњачко национално веће - савет у Црној Гори, Бошњачко национално веће у Србији, Бошњачка културна заједница и група других бошњачких организација, а исти захтев је послат и министарствима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској и Словенији.

У образложењу захтева се каже да је "садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима", преноси црногорски ЦДМ.

Како наводи црногорски портал, они криве Његоша, једног од највећих српских и црногорских писаца, као и Киша, да су својим делима, односно "мржњом према исламу и муслиманима", створили извор мржње и сукоба између народа који живе на територији бивше СФРЈ.

"Посебно истичемо да је антицивилизацијска порука наведених књига допринела да држава Босна и Херцеговина постане место које је на најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима двају кључних националистичких идеологија 20. века, односно великосрпске и великоцрногорске идеологије, које су биле пројециране кроз агресију против БиХ, када је почињен геноцид над Бошњацима", наводи се у образложењу, у коме се тврди и да су поменута дела и расистичка.

Аутори иницијативе пореде дела Његоша и Киша са делима Адолфа Хитлера и противе се да било која награда носи име Његоша и Киша.

"У овом контексту, апелујемо на Владу Црне Горе, позивамо премијера и министре да пониште одлуку о тзв. 'Његошевој награди' и на тај начин искажу поштовање према муслиманским жртвама, Бошњацима и Албанцима, које су почињене у Црној Гори од истраге потурица па до ратова 90-их", истичу бошњачке организације.

Оне Влади дају рок од 100 дана да поступи по захтеву, пре него што се обрате институцијама Европске уније, Уједињених нација, као и другим међународним организацијама.

У црногорском Министарству просвете одговорили су да не планирају да мењају постојећи план и програм.

"Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив", саопштила је портпаролка тог ресора Милица Лекић.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. окт 2018, 16:10) - Marko K [нерегистровани]

Po volji

Neka svako veruje u ono sto zeli, nikome ne sme da se namece bilokakva religija , politicko ubedjenje, lektira ili slicno. Skola nije mesto ni za religiju ni za politiku. Skole treba da otoviri sve vidove tolerancija i rasudjivanja!

(четвртак, 18. окт 2018, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

Горски Вијенац

Не разумем, у чему је проблем имати и промовисати жељу за слободом, против оног ко је читаве народе поробио и чинио разна злодела над њима, па и то да нису доживели ни културни процват, ни ренесансу нити ишта, већ један велики културни мрак и замирање свог идентитета. Ако је то проблем, онда неко има веома чудне погледе на ова два дела.

(четвртак, 18. окт 2018, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

Traze zabranu

Sram ih bilo.

(четвртак, 18. окт 2018, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

Alpski

Uzimajuci sve okolnosti u obzir ovo je vic meseca.

(четвртак, 18. окт 2018, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

problem Crne Gore liči na problem Hrvatske

U obe susedne zemlje postoji isti problem: najveći deo nacionalnog identiteta su gradili i grade na ne-srpstvu. Na tome da što manje budu Srbi. Što je potpuno pogrešan početak, koji bi trebalo da bude u jasnom identitetu iznutra, kolektivnoj snazi u predanjima, istoriji, jeziku, precima. To je unutrašnji identitet naroda. Ako kreneš da ga gradiš na tome da NISI neko čime postaješ nešto drugo, naletaćeš na milion logičkih saplitanja i nenormalnosti. Ovo je samo jedan primer.

(четвртак, 18. окт 2018, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Da ih pitam

Koliko dugo nisu smela da zvone crkvena zvona.Za vreme osmanlija, pa posle i Tita, nismo smeli da ništa da radimo da im ne vređamo osećaje, a mi nismo sa svojim osećajima važni.Vidimo mi njihovu brigu po Albancima na Kosovu.Setite se onoga što je rušio krst, a da ne govorim o paljenu crkava i manastira.Pa dokle ćemo mi da brinemo i njihovim osećajim, a šta je sa našim osećajima u 600 godina ropstva.Neka ih je sramota.

(четвртак, 18. окт 2018, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

Obrnuto

Hrišćanstvo na ove prostore nije došlo silom. Naprotiv, sila mu se opirala, ali bezuspešno. Ne može niko protiv Hrista.

(четвртак, 18. окт 2018, 14:29) - Aleksandar [нерегистровани]

hm?

Presjednik je kazao da ce raditi od sada na identitetu CG to i radi.A sta je jadni Njegos pisao nego o stanju u kome se nalazila CG u tom dobu.To bi isto bilo kad bi neko za 20god kad Srbija udje u NATO rekao e ajde da sad izbrisemo sve tekstove o blacenju NATO organizacije koje su se pojavile od 1999.do danas, jer nije u mirnodobskom duhu.Niko ne kaze da su ti tekstovi osjecanje prikazato kroz tekstove o onome kako narod misli tog vremena o toj organizaciji u ovom smislu o Turcima.

(четвртак, 18. окт 2018, 14:27) - milan [нерегистровани]

Smešno

Smešno je da zahtevaju zabranu Gorskog vjenca i Peščanika.
Za njih bi bilo najbolje da zatraže zabranu Crnogoraca i Srba.

(четвртак, 18. окт 2018, 14:10) - глас разума [нерегистровани]

Тражи се оно што је логично и данас могуће...

Од 2006. Црна Гора је опет суверена држава, што и није нека спектакуларна вест...али спектакуларно је то што је данашња Црна Гора своју државност градила и даље је гради на антицрногорским вредностима и у супротности је са духом оне старе, негдашње и нама свима одвајкада знане Црне Горе.Са том Црном Гором ова данас нема ама баш више никакве везе.Данашња Црна Гора је држава у којој се пориче Његош, у којој се њени лидери и главешине стиде Његоша и свег црногорског бића које је вазда било увезано у српски национални корпус.Зато и јесте могуће да неке мањине с правом и разлогом траже забрану Његоша, јер из централе власти у данашњој Црној Гори у задње две деценије се константно емитују такви сигнали и знакови, да је овај захтев бошњачке мањине постао не само реалан, већ и легитиман.Неће Бошњаци, а нису ни дужни, да Његоша и његово наслеђе чувају више од самих Црногораца, који су Срби и ових данашњих Новоцрногораца.У ЦГ краља Николе никоме на памет не би пало такво што, јер је тај владар емитовао исправну слику о совјој земљи, за разлику од данашњих!.