Sobranje – pomirenje i pomilovanje ili izolacija

U makedonskom parlamentu se nastavlja debata o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom, koji su Skoplje i Atina potpisali, a kojim je predviđena promena imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Jučerašnji, prvi dan debate ostao je u senci govora premijera Zorana Zaeva, koji je u jednom trenutku ponudio poslanicima najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE pomirenje i amnestiju za članove te stranke kojima se sudi zbog nereda u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog tela.

Parlament ima rok od deset dana da potvrdi sporazum sa Grčkom, a ako do toga ne dođe Makedonija će imati vanredne parlamentarne izbore.

Za potvrđivanje sporazuma potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika.

Za premijera Zaeva, predstavnike međunarodne zajednice i dela makedonske javnosti debata o ustavnim promena i potvrđivanje sporazuma sa Grčkom je istorijska odluka, koja se neće skorije ponoviti, a koja će, ako sporazum bude potvrđen, Makedoniju povesti ka boljoj budućnosti i evroatlantskim integracijama.

Zaev je poručio da je zato teret donošenja takve odluke na svim poslanicima, ali je istovremeno ukazao da u suprotnom Makedoniji preti izolacija i neizvesnost, što, kako je rekao, svakako ne mogu biti izbor.

"Šaljem poruku pomirenja i oproštaja za događaje od 27. aprila (prošle godine). Sada je prilika za praštanje i pomirenje. Desna strana da se prikloni levoj, a leva desnoj. Sve ima svoju cenu, politički sam spreman da je platim", poručio je Zaev.

Dodao je i da je vlada apsolutno spremna i otvorena za predloge iz opozicije kako bi amandmani bili usvojeni.

Upravo ova ponuda Zaeva je, prema oceni dela poslanika i javnosti, izazvala konfuziju, a pojedini analitičari smatraju da je premijer ponudu o amnestiranju optuženih za nerede izneo kada je iz rasprave bilo jasno da će teško biti da se obezbedi dvotrećinska većina za prihvtanje Prespanskog sporazuma.

Generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janjušev je, reagujući na poruku Zaeva, rekao da je oko 50 ljudi mesecima predmet političkog progona aktuelne vlasti.

"Ovo jasno pokazuje da vlada ne samo za 27. aprila, već i zbog drugih slučajeva protiv pripadnika VMRO-DPMNE sprovodila politički progon da bi kasnije mogla da trguje njihovom slobodom", rekao je Janjušev, preneli su makedonski mediji.

Međutim, nakon petočasovne rasprave dve suprotstavljene strane su ostale na svojim pozicijama, a razjašnjenja nekih pitanja se očekuju u nastavku debate.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво