Dodik za RTS: Pokušaću da ojačam poziciju RS u okviru BiH

Milorad Dodik, koji je proglasio pobedu u borbi za srpskog člana u Predsedništvu BiH, rekao je za RTS da ukoliko Bosna i Hercegovina hoće da bude suverena zemlja onda mora da radi bez visokog predstavnika. Stranci u Ustavnom sudu moraju da idu i to će biti jedan od mojih prvih zahteva, poručio je Dodik.

Novi članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine su Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, pokazuju preliminarni rezultati.

Milorad Dodik je u intervjuu za RTS rekao da želi da zahvali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim je razgovarao o rezultatima izbora i koji mu je već čestitao.

"Zahvaljujem se na svoj pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS i znam da je bilo dosta interesa u Srbiji za ove rezultate izbora u RS i BiH", kaže Dodik, koji je proglasio pobedu.

Najavio je da će pokušati poziciju RS u okviru BiH da ojača kao i poziciju srpskog naroda u celini.

"Imamo Ustav koji je formalni akt, najviši pravni i politički akt zemlje, a imamo drugu praksu koju su nametnuli visoki predstavnici. U svakom slučaju, to ne znači da je ustavno ako su nametnuli i ja ću se boriti za ustavnost", rekao je Dodik.

Tražiće da zvanični stav Predsedništva, ukoliko BiH hoće da bude suverena i zemlja u međunarodnom kapacitetu – bude da radi bez visokog predstavnika.

Prema njegovim rečima, stranci u Ustavnom sudu moraju da idu i to će biti jedan od njegovih prvih zahteva.

Ako ne bude dijaloga na tu temu i drugi predstavnici je ne budu prihvatili, Dodik je naveo da nema razloga da on prihvati bilo šta drugo što oni misle da treba da uradi.

"Prema tome, ako hoće da imaju dijalog – imaće, ako žele da naprave malo jaču BiH nego što je danas, onda moramo da izbacimo visokog predstavnika. Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedim podršku, znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, Srbija i Hrvatska se slažu, ostaje da se složi Amerika, ali ovde je stara američka administracija koja radi po recidivima prošlosti", rekao je Dodik.

Kaže da će pokušati da napiše pismo Donaldu Trampu i zatraži podršku da se ukine visoki predstavnik i veruje da će uspeti.

Govoreći o budućoj saradnji sa hrvatskim članom Predsedništva, Dodik kaže da ukoliko Željko Komšić ima većinu, to je greška Bošnjaka i bošnjačke političke elite i da to nisu smeli da urade imajući u vidu položaj hrvatskog naroda.

"U tom pogledu konstitutivnost hrvatskog naroda je ugrožena i dovedena u pitanje, ali videćemo, Komšić je mogao da dobije samo glasove muslimana i na taj način je poruka da muslimani žele sada kod Hrvata a kasnije kod Srba da kreiraju podobne Srbe i podobne Hrvate za svoje dugoročne interese centralizacije", istakao je Dodik.

Govoreći o tome kako će učestvovati u sednicama, rekao je da ne isključuje da to bude u zgradi Predsedništva, ali i u Istočnom Sarajevu.

Biografija Milorada Dodika

Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Banjaluci. U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

U periodu od 1986. do 1990. godine, kao najmlađi funkcioner tadašnje SFRJ, bio je na više važnih funkcija u opštini Laktaši, između ostalog i funkciju predsednika IO SO Laktaši.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske kao poslanik ponovo je izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije, 1998. godine, biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske. Ovu funkciju obavlja do januara 2001. godine.

Za narodnog poslanika SNSD-a ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost obavljao je do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske.

Treći put postaje predsednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH.

Dužnost predsednika Vlade obavlja sve do oktobra 2010. godine, kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije novoizabranog predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine.

Nakon ubedljive pobede na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 12. oktobra 2014. po drugi put je izabran na dužnost predsednika Republike Srpske i na toj funkciji je bio do ovogodišnjih izbora.

Dodik je dobitnik više priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje Nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske Federacije za izvanredan doprinos unapređenju rusko-srpske saradnje. Srpska pravoslavna crkva odlikovala ga je ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba.

Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik je i dugogodišnji istaknuti sportski radnik. Više od 10 godina bio je predsednik KK "Igokea", čiji je jedan od osnivača, a KK "Partizan" iz Beograda dodelio mu je titulu počasnog predsednika kluba. Oženjen je, otac dvoje dece. Ima troje unuka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво