Đukanović: Više za odbranu, misije u Iraku i Letoniji

Do 2024. godine Crna Gora će izdvojiti dva odsto BDP-a za odbranu, saopštio je crnogorski predsednik Milo Đukanović na NATO samitu u Briselu. Najavio je i nove misije u Iraku i Letoniji.

"Precizno definisani plan je da i Crna Gora do 2024. godine izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu, možda u okviru toga i koju godinu ranije, 20 odsto za modernizaciju vojske", rekao je Milo Đukanović, nakon prvog dana NATO samita u Briselu, prenosi RTCG.

Naveo je da su na samitu donete važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja, i borbi protiv terorizma, i najavio uspostavljanje trening misije u Iraku.

"Crna Gora će učestvovati i u snagama Alijanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom, pod komandom Kanade", poručio je Đukanović.

Namera je, kako je rekao, da se formira trening misija u Iraku.

"Mi želimo da u punoj meri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koje proističu iz članstva ", rekao je crnogorski predsednik.

Dodaje da je za Crnu Goru važna odluka o pozivu za početak pristupnih pregovora Makedoniji.

"Radujem se što će Severna Makedonija postati nova članica NATO-a", poručio je Đukanović i dodao da se prijemom novih članica jača stabilnost ne samo na Zapadnom Balkanu, neko i u Evropi i NATO prostoru.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 20:27)
anonymous [neregistrovani]

NATO

Treba svježe meso da brani interese Amerike i Zapada ,Ajde mladi Crnogorci u Letoniji su vasi interesi.

(sreda, 11. jul 2018, 22:08)
anonymous [neregistrovani]

Da Milo

Albanska vojska ce cuvati Crnu Goru...a tvoja Crnogorska...Letoniju od Rusije....alal vera brate...

(sreda, 11. jul 2018, 19:39)
Srbin [neregistrovani]

hahah

Crna Gora ce da ide u mirovne misije, sa cimeee??? Kojom vojskom?? Pa slovenci nisu prosli koliko se ja secam vojnu vezbu, pali na ispitu kod nato-a,ala ce to da bude tandem Slovenci i Crnogorci, dve velike sile zavode red tamo negde u belom svetu, gde ide ovaj svet?!!