Столтенберг: Више ћемо улагати и праведније делити терет

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг отворио је дводневни самит лидера Алијансе и поручио да је циљ самита ојачана заједничка одбрана и праведно подељене међусобне обавезе.

"Данас ћемо ојачати нашу заједничку одбрану и моћ одвраћања, као и напоре да своју улогу пројектујемо и изван наших граница и боримо се против тероризма. А праведна подела терета је основа свега што радимо", поручио је први човек Северноатлантске алијансе.

Пре само неколико година, навео је Јенс Столтенберг, НАТО је смањивао буџет за одбрану, а сада га допуњује "трошећи више и боље". 

"Данас ћемо се поново обавезати да ћемо више улагати у нашу одбрану и да ћемо праведније делити терет", закључио је Столтенберг.

Лидери земаља чланица НАТО-а позвали су све државе да задрже "одлучујући притисак" на Северну Кореју, укључујући пуну примену санкција Уједињених нација, како би убедили Пјонгјанг да одустане од свог нуклеарног, хемијског и биолошког оружја.

У декларацији са самита, коју је потписало 29 лидера чланица НАТО-а, исказује се пуна подршка циљу "потпуно проверљиве и неповратне денуклеаризације Корејског полуострва", преноси Ројтерс.

Додаје се да НАТО поздравља недавне разговоре лидера САД и Јужне Кореје са Северном Корејом као допринос постизању пуне денуклеаризације на мирољубив начин.

"Позивамо (Северну Кореју) да потпуно примени међународне обавезе, елиминише своје нуклеарне, хемијске и биолошке ратне капацитете и балистичке ракете и напусти све програме у вези с тим", каже се у саопштењу.

НАТО, такође, позива Пјонгјанг да се врати Договору о неширењу нуклеарног оружја и приступи Конвенцији о хемијском оружју.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 02:35)
Aco [нерегистровани]

Obraz

napad je naj bolja odbrana.

(среда, 11. јул 2018, 22:58)
anonymous [нерегистровани]

Od koga se to branite gospodine Stoltenberg?

Od sebe!!!