Vlada u Skoplju danas o sporazumu sa Atinom, ispred Sobranja mirno

Uklonjene su barikade postavljene sinoć tokom protesta ispred zgrade Sobranja u Skoplju. Na ulicama je mirno a saobraćaj je normalizovan. Uhapšeno je 25 demonstranata. Makedonska vlada će danas razmatrati sporazum sa Atinom o novom imenu bivše jugoslovenske republike – Republika Severna Makedonija. Nakon toga, na potezu će biti predsednik Đorđe Ivanov.

Makdonska vlada bi danas trebalo da usvoji predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o promeni imena te bivše jugoslovnske republike, na osnovu sporazuma koji su u nedelju potpisali zvaničnici Atine i Skoplja, i prosledi ga parlamentu na usvajanje.

Za usvajanje tog zakona je potrebna prosta većina, a kada bude izglasan biće dostavljen predsedniku Đorđu Ivanovu na potpisivanje.

Ivanov ima rok od sedam dana da potpiše zakon.

Predsednik Ivanov je, međutim, ranije izjavio da je njegov konačni stav da ne potpiše zakon, kojim se ratifikuje sporazum jer smatra da je on štetan i protivustavan.

Ako Ivanov ostane dosledan tom stavu, zakon će biti ponovo upućen parlamentu na drugo glasanje, nakon kojeg je, Ivanov dužan da ga potpiše.

Sporazumom je utvrđeno da će se ta bivša jugoslovenska republike ubuduće zvati "Republika Severna Makedonija".

Sporazum o imenu bi trebalo da zaustavi višegodišnji spor zbog imena između Grčke i Makedonije, a potpisan je juče na grčkoj strani Prespanskog jezera, uz masovne proteste opozicije i građana obeju država.

neredima ispred Sobranja uhapšeno je 25 demonstranata, koji su zasuli šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Procedura je ista kao i u slučaju izglasavanja Zakona o jeziku, koji je uveo albanski kao drugi zvanični jezik u toj državi, a o kojem se takođe glasalo dva puta i oba puta Ivanov je odbio da ga potpiše.

Nekoliko meseci od tada pomenuti zakon još nije zvanično stupio na snagu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво