Erdogan u BiH: Naredni izbori istorijski, evropske demokratije pale na ispitu

Burno pozdravljen od više hiljada Turaka iz dijaspore u sarajevskoj "Zetri" i uz višeminutno skandiranje, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pozvao sunarodnike na jedinstvo i na otpor "sramnim kampanjama" koje se u nekim evropskim zemljama vode protiv Turske. Istakao je da je BiH, domaćin ovog skupa, na delu pokazala da je prava demokratska država.

"Mi smo danas u Sarajevu, i BiH je pokazala na delu da je demokratska država za razliku od onih evropskih koje su pale na ispitu, a smatraju da su kolevka demokratije", poručio je Redžep Tajip Erdogan, kojem je masa gromoglasno skandirala njegovo ime i "Sultan, sultan...".

Zahvalio je domaćinima, koji su omogućili u Sarajevu održavanje Šestog kongresa Unije turskih evropskih demokrata, a učesnicima kongresa poželeo uspeh u radu.

Turski predsednik je istakao istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH koje se, kako je rekao, pokazalo i danas i ponovo ispričao priču o tome da mu je prvi predsednik BiH Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet.

"Rekao mi je: 'Erdogane, sinko, vi se pobrinite za ovo područje'. Nikada Bosnu nismo smatrali drugim područjem. Bili smo i uvek ćemo biti uz BiH", rekao je turski predsednik.

Za Evropu je rekao da nije "neko novo mesto", te da su tamo preci Turaka živeli pre hiljadu godina, u vreme Osmanske države.

"Nakon raspada Osmanskog carstva povukli smo se u Trakiju, ali smo uvek bili na području Evrope", rekao je šef turske države i predsednik AK partije.

Istakao je da se u Evropi već rađaju "četvrta kolena" Turaka, koji pokušavaju da ostvare svoje snove u zemljama Evrope.

Nekada smo ih, rekao je, nazivali "kurbetićima", a sada ih zovemo evropskim Turcima.

On je tursku dijasporu pozvao da se ujedini, jer samo ujedinjenim Turcima može biti lakše i istakao da ova vlast mora svoj narod ponovo da spoji sa prošlošću.

"Vi ste evropski Turci i vi na tom putu imate zadatak", rekao je Erdogan, koji je dijasporu pozvao da obavezno uzme državljanstva u državama u kojima žive, te poručio da je turska država razvila formule koje će im omogućiti da uzimanjem državljanstva ne gube prava u državi matici.

Poručio im je da čuvaju svoju veru i svoj jezik.

Pozvao ih je i da obrazuju svoju decu tako da znaju turski, ali, kako je rekao, i nemački, i engleski, i bosanski...

Govoreći o mnogim pogodnostima kojima je turska država pribegla kako bi omogućila lagodniji život turskoj dijaspori i bolju komunikaciju sa državom maticom, Erdogan je rekao da "ako Bog da, nijedna evropska država neće ostati bez predstavništva, ili ambasade Turske".

"Vi imate pravo glasa, a mi smo omogućili da možete to pravo da iskoristite u svim predstavništvima, ambasadama, pa i graničnim prelazima", rekao je Erdogan.

Posebno se obratio i mladima u turskoj disjapori istakavši da je u planu veliki broj projekata koji će im omogućiti da uče maternji jezik u okviru redovnog sistema obrazovanja, a novo je i da su smanjene kazne za turske državljane zbog nesluženja vojske sa 4.000 na 1.000 evra.

Erdogan je svoje sunarodnike pozvao da ne nasedaju na "prljavu propagandu medija u zemljama u kojima žive", a koja se vodi protiv njega lično i protiv turske države.

Obećao je da će učiniti napor da se poboljša i medijska situacija, a penzionerima u zemljama Zapada je rekao da će po povratku u Tursku moći da nastave da rade.

Pripadnicima policije u drugim zemljama koji ne dozvoljavaju isticanje turske zastave, nazvao je bestidnicima i pozvao dijasporu da bude svesna, kako je rekao, svih "igara i zamki".

"Ujedinite se bez obzira na različitosti, jer od toga ćemo svi imati koristi. Ako ste u malim grupama gaziće vaša prava, a ako se ujedinite i oni će se ponašati drugačije", rekao je predsednik Turske.

"Parlamenti pojedinih evropskih država pokazuju izrazito neprijateljstvo prema našoj državi i mi to moramo da osujetimo. U državama u kojima živite aktivno učestvujte u političkim partijama, da u njima ne budu turski izdajnici, već vi", kazao je i dodao da je u zajedništvu milost, a u podeli zlo.

"Ako se držimo ovoga put će nam biti otvoren. Nije bitno ko je Turčin, Kurd ili Čerkez.... I u prošlosti smo bili zajedno, a u budućnosti imamo zajednički cilj..", poručio je Erdogan.

On je predstojeće vanredne izbore u Turskoj nazvao istorijskim, jer će, kako je rekao, na njima biti određena budućnost Turske za naredni vek.

Podsetio je i na pokušaj puča, istakavši da Turska nije "pognula glavu", te da Turci to čine samo pred Bogom i da će tako biti i ubuduće.

Erdogan je obraćanje dijaspori u Sarajevu završio, kao je rekao, tradicionalnim pozdravom: "Jedan narod, jedan barjak i jedna država. Nek vam je srećan put".

Izetbegović pozvao tursku dijasporu da podrži Erdogana

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović pozvao je tursku dijasporu da svojim glasovima podrži Erdogana, za kojeg je rekao da je božji poslanik na zemlji, na predstojećim predsedničkim izborima, te da budu uz Tursku i pobedu.

Izrazivši zadovoljstvo što u olimpijskoj "Zetri" vidi pomešane zastave Turske i BiH, Izetbegović je prisutne pozdravio i poželeo im dobrodošlicu na turskom jeziku.

Izetbegović je istakao da svakih 100 godina Bog pošalje na Zemlju svog čoveka, božjeg poslanika, koji će jednom narodu vratiti veru.

"A kada ga pošalje onda mu treba i pomoći. A kad mu pomogne, niko ne može da ga pobedi", rekao je Izetbegović i dodao da je ime tog božjeg poslanika – Redžep Tajip Erdogan.

Izetbegović je tursku dijasporu pozvao da budu na pravoj strani, da pomognu da prava strana prevagne, te dodao da malo nedostaje za to.

"Budite uz svog lidera, Tursku i pobedu", poručio je Izetbegović.

Dodao je i da je i BiH imala svog poslanika, te da je to bio njegov otac Alija. "Dugo smo i zajedno. I dobro smo živeli zajedno. I dobro smo se borili zajedno. Zadnji put Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu", rekao je Izetbegović.

Poručivši da je sudbina Bošnjaka i Turaka ista, Izetbegović je rekao da su neki pokušali da ih razdvoje, da ih, kako je rekao, ostave bez vere, identiteta i ponosa.

"Mi smo imali Aliju Izetbegovića i ne može se objasniti kako smo uspeli uopšte da se odbranimo. A to je bilo moguće samo uz božju pomoć i uz veru u njega", poručio je Izetbegović na 6. Kongresu Unije evropskih turskih demokrata u Sarajevu.

Turskog predsednika dočekali su plakati dobrodošlice polepljeni širom Sarajeva. Unutrašnjost dvorane "Zetra" bila je prekrivena turskim zastavama, a veliki broj građana je na ulicama uzvikivao njegovo ime.

Erdogan se po dolasku u BiH sastao sa domaćinom Bakirom Izetbegovićem, posle čega je poručio da će izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo–Beograd, imati poseban značaj i da će predstavljati pravi "put mira".

Predsednik Turske je i položio cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića, oca Bakira Izetbegovića.

U pratnji Erdogana bila je njegova supruga Emina Erdogan, predstavnici delegacije Turske, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović, te predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи