Ердоган: Ауто-пут Београд–Сарајево биће пут мира

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић разговарали су у Сарајеву о низу значајних питања за сарадњу двеју држава, а једна од главних тема је била и изградња ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, о чему је потписано писмо о намерама.

Бакир Изетбеговић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Реџепом Тајипом Ердоганом, који борави у БиХ, саопштио да су надлежни министри потписали писмо о намерама које се односи на изградњу саобраћајнице Београд-Сарајево-Београд.

То писмо о намерама ће, најавио је, бити предочено јавности, а након потписивања са председником Ердоганом и најближим сарадницима конкретизована су нека питања, попут питања модела и динамике изградње ове саобраћајнице.

Изетбеговић је рекао и да физибилити студија није баш најоптимистичнија када је у питању јужни крак ауто-пута, па ће се, како је рекао, највероватније ићи на варијанту "брзог пута".

Рекао је да је договорено да се већ на лето распише тендер, који ће одредити градитеље ауто-пута.

Ердоган је подсетио да је изградњу ауто-пута Београд-Сарајево-Београд укључен тројни механизам Србије, БиХ и Турске, а његова изградња ће, истакао је, имати посебан значај и представљаће прави "пут мира".

Шеф турске државе је рекао да је отежавајућа околност за градњу пута инфраструктура и географски положај, те да ће будућа саобраћајница имати велики број тунела и мостова.

Приметио је да предели у БиХ кроз које треба да прође траса ауто-пута доста личе на Црноморски регион, где је он рођен, али, додао је, ови у БиХ су комплекснији.

"Када се оконча тај пројекат цео Балкан ће имати корист и задовољство. Сам пројекат ће себе исплатити", рекао је Ердоган.

Говорећи о инвестицијама, турски председник је казао да је пројектовани ниво од три милијарде евра, те да ће бити неопходна и подршка Ексим банке.

Према његовим речима, директна инвестиција ће бити између 15 и 20 одсто, док ће остало бити кредит.

"Подршка БиХ посебно у односима са Србијом и Хрватском"

Ердоган, који борави у радној посети Сарајеву, где ће учествовати на предизборном митингу уочи ванредних председничких и парламентарних избора у Турској, једином који се одржава ван Турске, поручио је да његова земља подржава БиХ на свим пољима, посебно у односима са суседима - Србијом и Хрватском.

Истакао је да Турска посебну важност придаје регионалним односима, посебно односима БиХ и Србије и БиХ и Хрватске.

Указао је на потребу да се настави са праксом примене тројних механизама у односима Турска, БиХ и Србија и Турска, БиХ и Хрватска.

Изразио је велико задовољство напретком и испуњеном обавезом БиХ на европском путу, те обећао подршку Сарајеву на активирању плана за чланство БиХ у НАТО.

"Велико задовољство је да је БиХ испунила обавезу у процесу ЕУ интеграција, да је предала одговоре на Упитник и надам се да ће ово постигнуто убрзање бити настављено", рекао је Ердоган.

Шеф турске државе је рекао да ће Турска наставити да пружа подршку БиХ на свим пољима и да притом, како је рекао, његова земља није имала, нема и неће имати никакве "скривене намере", осим успостављања просперитета, економског развоја, одржања мира и стабилности у БиХ и региону.

Говорио је о повећању економске сарадње са БиХ, посебно у области извоза меса у Турску, као и брашна, шећера и уља.

"Разговарали смо о војним, политичким културним, туристичким, транспортним и пољопривредним питањима, шта можемо да урадимо и које ћемо кораке направити да сарадњу у свим тим областима побољшамо", рекао је Ердоган.

Упитан да појасни шта је мислио када је рекао да је у разговору са делегацијом БиХ било речи о наменској индустрији, Ердоган није одговорио.

"Турска ће пружати подршку миру, стабилности, очувању територијалног интегритета БиХ, која је састављена од два ентитета. Подржаћемо јачање мира, просперитета и стабилности", рекао је Ердоган.

Констатовао је да ће ванредни парламентарни избори у Турској бити одржани 24. јуна, као и да ће у октобру избори на свим нивоима бити одржани у БиХ.

"Надам се да ће ти избори (у БиХ) бити одржани у демократској атмосфери, миру и да ће бити спроведени на фер и праведан начин", рекао је Ердоган.

Турски шеф државе је рекао да су измене Изборног закона унутрашње питање БиХ и да га треба решити у складу са међусобним разумевањем.

"Чуо сам за претње, зато сам и дошао"

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да је од турских обавештајних служби добио информацију да се на њега спрема атентат током боравка у БиХ, те истакао да је управо због тога и дошао.

"Ја сам чуо за ову вест и управо због тога што сам то чуо, дошао сам овде. Јер, управо ове претње нас не могу спречити да идемо путем којим смо кренул. Када смо кренули одлучни смо да идемо даље тим путем", поручио је Ердоган.

Као што знате, додао је, овде је данас на хиљаде људи који су дошли из различитих држава и, ако, како је рекао, они не виде лидера којег желе да виде, то не би било добро за њега.

"Ми ћемо данас са њима да се видимо и наш план је потпуно другачији, идемо даље баш као оне ноћи 15. јула 2016.", рекао је турски шеф државе, упитан да коментарише да му је током ове посете пећено атентатом.

Иначе, данашњи боравак Ердогана у Сарајеву је био нешто краћи него што је то планирано, а разлози скраћивања посете нису саопштени.

Сарајевски медији пренели су да Ердоган неће шетати Башчаршијом, неће клањати акшам намаз у сарајевској џамији и неће бити одржан заједнички ифтар (први оброк током месеца поста Рамазана).

Након предизборног скупа у "Зетри", на којем је позвао сународнике на јединство, на отпор "срамним кампањама" које се у неким европским земљама воде против Турске, Ердоган је требало још да посети Интернационални универзитет, где је била заказана церемонија уручивања почасног доктората турском шефу државе.

Председник Турске је положио и цвеће на гроб првог председника БиХ Алије Изетбеговића, оца актуелног председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

У пратњи Ердогана била је његова супруга Емина Ердоган, представници делегације Турске, председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и његова супруга Себија Изетбеговић, те председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво