Skoplje ne odustaje od imena "Ilindenska Makedonija"

"Republika Ilindenska Makedonija" je ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane, saopštila je vlada u Skoplju, ističući da očekuje da će taj predlog naići na široku podršku Atine.

"Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu", piše u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je navela da je Ilindenski ustanak "zajednička borba multietničkog naroda za socijalna prava i slobode i nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku".

"To je ista borba i 1903. i 1944. godine", dodaje se u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je poručila da će nastaviti pregovore sa grčkom vladom do pronalaženja konačnog rešenja za 25 godina dug spor oko imena.

"Nikada nismo bili bliže rešenju, a prijateljstvo dve zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napre da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog momenta za dve države", navodi se u saopštenju makedonske vlade, prenela je agencija MIA.

Grčka vlada je sinoć, kako je konstatovala makedonska agencija, na indirektan način odbacila predlog makedonske strane da rešenje bude "Ilindenska Makedonija", izrazivši stav da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.

Inače, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov će se, u prisustvu Nimica, sastati 24. i 25. maja u Njujorku sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

Grčki list To Vima navodi da bi taj sastanak mogao da pruži poslednju priliku da se postigne napredak posle "neuspeha" sa predlogom o "Ilindenskoj Makedoniji" i da se strane vrate na pet predloga koje je predložio Nimic. Kako To Vima navodi, dominiraju dva predloga – "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи