Erdogan u Sarajevu, poruke dobrodošlice širom grada

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u radnu posetu Sarajevu, gde će održati i predizborni skup, uoči vanrednih predsedičkih parlamentarnih izbora koji će u Turskoj biti održani 24. juna.

Erdogan je radnu posetu počeo u zgradi Predsedništva BiH, gde ga je dočekao bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović. Turskog predsednika nisu dočekali hrvatski i srpski član Predsedništva, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Nakon sastanka sa domaćinom, održana je pres-konferencija, na kojoj je Erdogan poručio da će izgradnja puta Beograd-Sarajevo-Beograd predstavljati "put mira".

Predsednik Turske je položio i cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića, oca aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

U pratnji Erdogana bila je njegova supruga Emina Erdogan, predstavnici delegacije Turske, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović, te predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Erdogan je ranije u nekoliko navrata isticao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i jedan od najvažnijih mislilaca našeg veka, podseća portal Kliks.

Predsednik Turske je ranije ispričao da je Aliju Izetbegovića posetio 18. oktobra 2003. u Sarajevu, samo dan pre smrti, kada mu je prvi predsednik BiH kazao: "Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".

"Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao", rekao je tada Erdogan turskim medijima. 

Ta Erdoganova izjava je tada izazvala različita reagovanja u BiH i regionu

Plakati dobrodošlice 

Inače, plakati dobrodošlice Erdoganu polepljeni su širom Sarajeva, a unutrašnjost dvorane "Zetra" prekrivena je turskim zastavama. Veliki broj građana je na ulicama, uzvikuju Erdoganovo ime, a grad je okićen turskim i zastavama BiH.

Vidne su jake bezbednosne mere i poseban režim saobraćaja važi do 21.00. Novinarima je zabranjeno snimanje u krugu Međunarodnog aerodroma.

Dobrodošlica je Erdoganu upućena i sa zgrada institucija i ugostiteljskih objekata.

Veliko platno sa njegovim likom nalazi se na zgradi Internacionalnog univerziteta, gde će održati i predavanje studentima.

Na skupu u "Zetri" se očekuje prisustvo između 15.000 i 20.000 pristalica Erdogana iz BiH, zemalja regiona i evropskih zemalja - Austrije, Nemačke, Holandije, a, prema najavama, skup će trajati osam sati. 

U Sarajevo su stigli i autobusi sa Turcima iz Zapadne Evrope, uglavnom iz Nemačke i Holandije.

Više od 10 autobusa stiglo je iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, u  organizaciji Sandžačke demokratske partije i SDA Sandžaka. Stigli su i autobusi iz Makedonije.

Malu senku na ovu posetu bacila je navodna dojava koju su dobile turske obaveštajne agencije, da bi tokom posete balkanskim zemljama na Erdogana mogao biti izvršen atentat, prenela je agencija Anadolija, pozivajući se na turske medije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za rekao da nema takvih informacija.

Poseta Erdogana "vetar u leđa" Izetbegovićevoj SDA?

Organizaciju skupa u "Zetri" preuzela je Unija evropskih turskih demokrata, sa sedištem u Beču, a pored Erdogana okupljenima će se obratiti i lider SDA Bakir Izetbegović.

Strani mediji su u svojim izveštajima uoči dolaska Erdogana u BiH primetili da će turski predsednik praktično "dati vetar u leđa" Izetbegovićevoj SDA na izborima, koji će u BiH biti održani početkom oktobra.

Iako se visoko kotira na listi Erdoganovih prioriteta, Sarajevo nije bilo prvi izbor za ovaj skup.

Pokušaj da se slični događaji organizuju tamo gde je turska dijaspora mnogo brojnija - u Nemačkoj, Austriji ili Holandiji - okončani su zabranama lokalnih vlasti.

"Ovo je verovatno najzapadnije što Erdogan može da dođe, a da održi izborni skup zemljacima sa Zapada", rekao je za Bi-Bi-Si koordinator programa fondacije "Fridrih Nojman" u BiH, Adnan Huskić.

Javnost u Sarajevu je, međutim, veoma podeljena u vezi sa održavanjem ovog mitinga, a iz bezbednosnih razloga fudbalski derbi Sarajeva i Železničara, planiran za danas, održan je juče.

Što se zvanične Banjaluke tiče, ona je, prema izjavama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, nezainteresovana za ovaj događaj.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво