Zurof: Nečuveno da austrijske vlasti dozvole skup u Blajburgu

Direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da je apsolutno nečuveno da austrijske vlasti dozvole održavanje skupa u Blajburgu, da je pokušao da ubedi austrijsku konzervativnu vladu da taj skup zabrani, ali da u tome nije uspeo.

"U Austriji nije dopušteno isticati nacističke simbole, a dozvoljavaju ustaške simbole", rekao je Efraim Zurof za AP.

Agencija AP izvestila je o okupljanju više hiljada hrvatskih ultradesničara u Blajburgu, navodeći da je reč o kontroverznom događaju, posebno u vreme porasta krajnje desničarskog osećanja u Hrvatskoj, najmlađoj članici Evropske unije.

"Apsolutno je nečuveno da austrijske vlasti dozvole da se dogodi ovakav skup", rekao je Zurof u telefonskoj izjavi za AP.

Napominje se da su prvi put od velike komemoracije 1990. godine, austrijske vlasti za današnji skup zabranile nošenje ustaških simbola.

Uprkos zabrani, međutim, dodaje agencija, neki učesnici su imali majice sa ustaškim ratnim pokličom "Za dom spremni".

Skup u Blajburugu se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a prisustvovali su mu predsednik parlamenta Goran Jandroković i jedan broj ministara, kao izaslanici predsednice i premijera, kao i predstavnici hrvatske katoličke crkve.

AP navodi da se hrvatska vlada desnog centra optužuje da zatvara oči pred rastućim ekstremizmom i relativizovanjem zločina ustaškog režima, navodi AP i dodaje da je takva politika izazvala proteste jevrejske i srpske zajednice u toj zemlji.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2018, 10:45)
anonymous [neregistrovani]

Критика

Критикује аустријске власти за скуп који организује хрватска власт и сама хрватска држава?? Зашто су комшије повлашћене?

(nedelja, 13. maj 2018, 10:41)
Ђорђе [neregistrovani]

Блам

Аустрија се бламира.

(nedelja, 13. maj 2018, 09:22)
anonymous [neregistrovani]

A Ravna Gora???

E, zurove, nisi dobar! A Palestinski genocid od strane Jevreja???

(nedelja, 13. maj 2018, 08:10)
anonymous [neregistrovani]

Pobednici pisu istoriju

Jedna poslovica kaze ”Pobednici pisu istoriju”,Hrvatska je pobedila Jugoslaviju/Srbiju u zadnjem ratu,hteli ili ne da priznamo cinjenice,de facto oni Hrvati slave svoje pobede ili mucenike.A tu ulazi i obilazak kuce cveca u Srbiji.

(nedelja, 13. maj 2018, 07:31)
anonymous [neregistrovani]

Saveznici

Promenili su stranu, a možda su drugi promenili stranu, a oni ostali.

(nedelja, 13. maj 2018, 07:25)
mnc [neregistrovani]

Zapad i fasizam

Zaboravljate da je fasizam u Evropi bio prisutan do 1975. Portugal i Spanija. Niko ih nije spominjao kao diktatorske rezime. Franko i Salazar su umrli prirodnom smrcu. Nisu prosli kao ostali "diktatori", Sadam, Gadafi, Sloba, Norijega.....

(subota, 12. maj 2018, 21:38)
anonymous [neregistrovani]

e da....trebalo bi zabraniti pod hitno...

Svaki razum bi zabranio slavljenje nacizma pod kojim su cak i djeca i bebe muceni. .Ovo nije na nivou normalnog razuma da se dozvoli orgijanje nacizma i nacista...
a zlocinci slave...