Скуп и контраскуп у Блајбургу, ухапшено седам особа

И ове године Хрватска је у Блајбургу обележила годишњицу страдања усташких војника на крају Другог светског рата. Одржан и контраскуп под називом "Не усташама". Аустријска полиција ухапсила седам особа због кршења закона о величању нацизма а током скупа удањено је неколико људи који су имали усташка обележја. Двојица младића напала хрватског и словеначког сниматеља.

На Блајбуршком пољу и ове године одржана комеморација усташким војницима у организацији хрватског Сабора, Католичке цркве Хрватске и БиХ.

Најпре је одат помен на гробљу, а у подне је одржана миса на Лојбахер фелду, где се налази споменик убијенима. 

Поред католичких бискупа, присутан је био и један од имама исламске заједнице БиХ.

На комеморацију су дошли председник Сабора Гордан Јандроковић, члан Председништва БиХ Драган Човић, хрватски министар државне имовине Горан Марић, који је изасланик председнице Колинде Грабар-Китаровић, као и министар ветерана Томо Медвед у име премијера Андреја Пленковића.

Комеморацији су присуствовали и потпредседник Сабора Милијан Бркић, председник саборског Одбора за ратне ветеране Јосип Ђакић, посланици Анте Бабић, Иван Шипић, Бруна Есих, Златко Хасанбеговић и Жељко Гласновић и секретар Сабора Давор Орловић.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић изјавио је да ће Сабор и у будућности бити покровитељ те комеморације, називајући тамошње догађаје "једним од тешких поглавља сложене хрватске историје".

"Као председник Хрватскога сабора прошле године сам обећао да ће се покровитељство Сабора над комеморацијом у Блајбургу наставити у будућности. И те одлуке чврсто ћу се држати. Пре свега због наше моралне, људске и цивилизацијске обавезе да искажемо пијетет жртвама злочина почињених из освете, мржње, неподношљивости или идеологије", рекао је Јандроковић.

Хина преноси да су те Јандроковићеве речи "аплаузом поздравили окупљени, од којих је део сам почетак његовог говора попратио снажним звиждуцима".

Председник Хрватске бискупске конференције (ХБК), задарски надбискуп Желимир Пуљић у проповеди је изнео трврдњу да је Блајбург "метафора прогона, мучења и погибије силног мноштва наших сународника који су без процеса и суда, без гроба и имена, умирали по логорима и гробиштима у Словенији, Хрватској, БиХ и Србији".

Хина преноси да се на крају мисе надбискуп Пуљић захвалио свим, како је наведено, "ходочасницима" на атмосфери у којој је скуп одржан и "осврнуо се на критике које у делу јавности изазива блајбуршка комеморација... као окупљање неонациста".

"Читали сте, дигла се цела Европа. Пише се свашта. Људи моји, где ти људи налазе такве информације и дезинформације. Ми само желимо да се Богу молимо и Богу препоручимо оне који су страдали и подстакнемо све да се коначно заврши Други светски рат, ако смем тако да кажем. Да изграђујемо домовину, али да не заборављамо оне који су без суда и осуде страдали", поручио је Пуљић уз аплауз. 

И Златко Хасанбеговић је рекао да су "ходочасници" придржавали свега што је забрањено у Аустрији.  

Седам ухапшених, девет пријава 

На словеначко-аустријској граници била је створена колона од три километара пошто су аустријске власти спроводиле строге граничне контроле.

По завршетку скупа, ухапшено је седам лица и поднето девет пријава због кршења закона о величању нацизма.  

Обезбеђење организатора скупа вршило је контролу и враћало особе са "политичким" заставама или ознакама, али је и поред тога више учесника ушло са усташким симболима.

Извештач РТС-а је уочи почетка скупа јавио да је полиција удаљила неколико особа које су имале усташка обележја.

Учесници скупа вербално су напали и вређали словеначког и хрватског сниматеља.

Хрватски портал Индекс преноси да је прво нападнут словеначки сниматељ којем су двојица младића почела да приговарају што снима окупљање, а потом се на мети нападача нашао и сниматељ тог портала који се налазио у близини. 

Овогодишњи скуп разликује се по томе што је аустријска полиција први пут пооштрила мере када су у питању обележја која смеју да носе на себи учесници скупа.

Припадници полиције нису добили стриктну наредбу да хапсе учеснике са усташким обележјима, али су добили упутство да то могу да учине, ако процене да особа са тим обележјима провоцира.

Аустријска агенција АПА указује да је ове године било мање људи на комеморацији, око 10.000, те подсећа да се овај скуп протеклих година развио у састајалиште десничарских екстремиста.

Контраскуп "Не усташама" 

На десетак километара од места где је одржана комеморација, одржан је и контраскуп локалног становништава, углавном млађих људи, под називом "Не усташама".

Они су се окупили јер верују да комеморација у Блајбургу штети угледу њиховог града.

Тог мишљења је и премијер Савезне покрајине Корушке Петар Кајзер који је за РТС рекао да је и он као и влада Корушке против било каквог окупљања политичких екстрема.

Градоначелник Блајбурга рекао је да нису само неофашисти из Хрватске проблем већ многи други који долазе из других земаља.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво