Osude napada na novinarku "Vijesti"

Predstavnici Saveta Evrope, OEBS-a, EU i SAD osudili su sinoćni napad na Oliveru Lakić, novinarku crnogorskih "Vijesti", koja je ranjena u pucnjavi ispred svog stana u Podgorici.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland istakao je da je šokiran napadom na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić.

"Šokiran sam i tužan zbog vesti o još jednom napadu na novinara, u Crnoj Gori. Prema nekoliko medijskih izveštaja, istraživačka novinarka Olivera Lakić ranjena je ispred svoje kuće u Podgorici. Upozorenje o ovom slučaju objavljeno je i na našoj platformi za zaštitu i bezbednost novinara", naveo je Jagland, navedeno je u saopštenju SE.

Rad novinara i sloboda medija su od suštinske važnosti za funkcionisanje bilo koje demokratije, rekao je Jagland istakavši da su napadi na novinare napadi i na demokratiju.

Nažalost, takvi napadi su u porastu, dodao je generalni sekretar Saveta Evrope.

Jagland je istakao da je to ključno pitanje za SE i da će ta organizacija uraditi sve što može da zaustavi taj opasan trend.

I komesar za ljudska prava pri Savetu Evrope Dunja Mijatović osudila je napad na Oliveru Lakić.

"Pozivam crnogorske vlasti da obezbede njenu bezbednost kao prioritet, identifikuju i procesuiraju odgovorne", napisala je Mijatovićeva na svom Tviter nalogu.

OEBS osudio napad

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir i šefica misije te organizacije u Crnoj Gori Mariz Davije najoštrije su osudili napad na novinarku Oliveru Lakić i pozvali crnogorske vlasti da odgovorne što pre privedu pravdi.

"Olivera Lakić je hrabra novinarka, poznata po istraživačkim pričama o organizovanom kriminalu i krijumčarenju cigareta u zemlji. Ovo nije izolovani incident, pošto je i pre šest godina bila pretučena i napadnuta", naveo je Dezir u saopštanju.

Podsetio je da su Lakić i drugi novinari lista Vijesti bili mete brojnih pretnji i napada, za šta odgovorni nikad nisu uhapšeni.

Prema njegovim rečima, ne smeju se štedeti napori da se identifikuju i procesuiraju odgovorni za napad.

"Počinioci ovog zločina moraju da se suoče sa pravdom. Ne sme biti nekažnjivosti. Obezbeđivanje sigurnosti novinara je ključno za budućnost demokratije u Crnoj Gori", istakao je Dezir.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije je poručila da se sloboda medija ogleda u bezbednosti novinara i da predstavlja temelj svake demokratije, navodi se u saopštenju.

"Očekujemo da državne institucije reše ovaj napad što pre", poručila je Davije.

Šef delegacije EU: Brutalni napad apsolutno neprihvatljiv

Aivo Orav, šef delegacije EU u Crnoj Gori, posetio je u bolnici Oliveru Lakić i ocenio da je ovaj brutalni napad apsolutno neprihvatljiv.

"Sloboda medija je kamen temeljac svih demokratskih društava. Mi smo o problemu slobode medija u Crnoj Gori izveštavali manje-više na dnevnoj osnovi prethodnih godina", podsetio je Orav.

Istakao je da je novinarka Olivera Lakić svoj posao kao istraživački novinar radila odlično i time podržavala demokratizaciju društva.

"Zato su sada najbitnija pitanja ko je to uradio, zašto je to uradio. Očekujemo odgovore brzo", rekao je Orav.

Otpravnica poslova u američkoj ambasadi Džudi Kuo, najoštrije je osudila napad na Oliveru Lakić, preneli su Vijesti.

"Novinari su čuvari demokratskog sistema i moraju biti zaštićeni. Snažno podržavamo istragu i očekujemo da će nadležni organi naći počinioca ovog krivičnog dela. Očekujemo brze rezultate", poručila je Kuo.

Novinarka Vijesti Olivera Lakić ranjena je sinoć oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici.

Lakićevu je, na istom mestu na kom je pretučena pre šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се