Privrednici najavljuju otpuštanja

Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore upozorili da bi uskoro mogli da počnu otpuštanje radnika i smanjenje zarada, ukoliko država ne prihvati njihove zahteve radi suzbijanja posledica globalne ekonomske krize. Najugroženiji turizam, poljoprivreda i građevinarstvo.

Poslodavci su, posle sednice Upravnog odbora Unije poslodavaca, posvećenoj zaštiti crnogorske privrede od negativnog uticaja finansijske krize, saopštili da je trenutno "stopa profita na nivou države svega 10 odsto ukupnog prometa" i upozorili da će biti prinuđeni da racionalizuju svoje troškove.

Na sednici Odbora, kojoj su prisustvovali ministar finansija Igor Lukšić i generalni direktor Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, poslodavci su od Vlade i banaka tražili set mera koje bi olakšale poslovanje privrednicima.

Predsednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović rekao je da je od Vlade zatraženo da se poslodavcima smanji rok za povraćaj poreza na dodatu vrednost, i ukazao na problem dugog stajanja "ozbiljne količine robe" na carinskim punktovima, zbog neplaćenih carina, zbog čega se od banaka traži da "daju relaksirane bankarske garancije na rok od 30-tak dana".

Dragiša Boričić, potpredsednik Unije poslodavaca, ukazao je da su privrednici prinuđeni da smanjuju troškove zbog smanjenja dobiti, koja u državi i preduzećima pojedinačno "ne prelazi 10 odsto prometa".

"Više nema visokih profita i privrednici moraju ići na redukciju i racionalizaciju svih troškova poslovanja, što podrazumeva otpuštanje radnika", kazao je Boričić i istakao da se u pojednim trgovačkim preduzećima "očekuje" otpuštanje i do 10 odsto radnika.

Privrednici nemaju procenu koliko bi radnika moglo biti otpušteno zbog globalne krize i ocenjuju da će najviše biti pogođeni turizam, poljoprivreda, a posebno građevinarstvo.

Ministar finansija Igor Lukšić se nije izjašnjavao o zahtevima poslodavaca, ali je najavio da će ih vlada razmotriti.

Lukšić je privrednike upoznao sa setom mera koje je država već pripremila, a odnose se na uštede u javnoj potrošnji, smanjenje doprinosa, subvencije za električnu energiju i "obaranje cena goriva".

Ministar je rekao da se u Crnoj Gori "još ne može govoriti o recesiji", ali je "veoma zabrinjavajući procenjeni pad privrednog rasta" sa osam na dva procenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво