Ivanov: Poruka da zemlje regiona žele da sarađuju na polju bezbednosti

Regionu je potrebno partnerstvo na polju bezbednosti, rekao je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, istakavši da se takvo partnerstvo može ostvariti izgradnjom poverenja kad je reč o pouzdanim podacima, zajedničkim operacijama i zaštiti informacija.

Ivanov je to rekao otvarajući sastanak šefova obaveštajnih agencija zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni, prenosi MIA.

"Budućnost našeg regiona je u Evropskoj uniji, pa ipak, primamo mešovite poruke o zamoru od proširenja od nekih država članica EU. Ovaj zamor je posledica predstave o Balkanu kao o periferiji Evrope, regionu koji je prirodno nestabilan", rekao Ivanov.

Prema njegovim rečima, "nedostatak poverenja između nas je savršena prilika za treće strane da utiču na ekonomski prosperitet naših zemalja, obnove etničko-nacionalističke projekte i spreče integracije u EU i NATO".

"Da bismo promenili ovakvu predstavu (o Balkanu), moramo biti proaktivni, umesto reaktivni. Pretnje s kojima se suočavamo iziskuju kreativnost, partnerstvo i drugačiji način razmišljanja", istakao je makedonski predsednik.

On je naveo da je potrebno uspostaviti međuoperativnost podataka, zajednički rad i uzajamnu pomoć kako bi se predupredio međunarodni terorizam, ilegalne migracije i transnacionalni organizovani kriminal.

"Trebalo bi da ovaj prvi sastanak iskoristimo da pošaljemo jasnu poruku evropskim centrima da mi, zemlje regiona, može da sarađujemo u ovoj oblasti od ključne važnosti za naša društva i za Evropu. Naše obaveštajne agencije mogu zajedno da pruže kreativna i pragmatična rešenja za bezbednosne izazove s kojima se suočavamo", zaključio je Ivanov.

Sastanak šefova obaveštajnih agencija zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni održava se prvi put, na inicijativu Makedonije, kako bi se razgovaralo o bezbednosnom povezivanju kao segmentu regionalne saradnje.

Sastanak se održava uoči sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 27. aprila u Skoplju, napominje makedonska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво