Sabor ratifikovao Arbitražni sporazum

Za Arbitražni sporazum o razgraničenju sa Slovenijom glasalo 129 poslanika Hrvatskog sabora. "Granicu će utvrđivati međunarodno sudsko telo, pa se pitanje ulaska Hrvatske u EU razdvaja od graničnog pitanja", istakla premijerka Jadranka Kosor.

Hrvatski Sabor je ratifikovao Arbitražni sporazum sa Slovenijom. Za sporazum, za čije je potvrđivanje potrebna dvotrećinska većina, glasalo je 129 poslanika, a šest ih je bilo protiv.

"Danas smo na kraju velikog i važnog posla. Verujem da će to potvrditi istorija, da će godine koje dolaze potvrditi da je Vlada bila u pravu kada predložila je Saboru potvrđivanje ovog sporazuma", izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor, u govoru kojim je pozvala saborske zastupnike da potvrde Sporazum.

Za Sporazum, ovoga puta, glasala i velika većina poslanika SDP-a, iako su pre samo dve nedelje bili "aktivno uzdržani" oko podrške premijerki da potpiše Sporazum. Da bi dobila potrebnu dvotrećinsku većinu glasova zastupnika, premijerka je naglasila da Sporazum nije "porazum o granici, nego sporazum o arbitraži".

Premijerka je ponovila je da su Sporazumom ispunjeni ključni hrvatski zahtevi. Granični spor se rešava na temelju međunarodnog prava, što je, prvi put nakon 18 godina prihvatila i Slovenija.

"Granicu će utvrđivati međunarodno sudsko telo (arbitražni sud), pa se pitanje ulaska Hrvatske u EU razdvaja od graničnog pitanja sa suednom zemljom. Hrvatska se ne odriče svoje teritorije, ovo nije sporazum o granici, nego o arbitražnom sudu koji će odrediti granicu prema međunarodnom pravu", poručila je Kosor u Saboru.

Premijerka je nazvala uspehom to što je u Sporazum ušla odredba po kojoj svi procesni rokovi počinju da teku tek pošto Hrvatska potpiše ugovor u ulasku u EU.

Jadranka Kosor je podsetila da je, uz Sporazum, potpisala i Izjavu u kojoj stoji da se "ništa iz Sporazuma neće smatrati pristankom Hrvatske na slovenske zahteve za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво