Đukanović proglasio pobedu na izborima u Crnoj Gori

Prema preliminarnim podacima, kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio 53,8 odsto, a kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić 33,5 odsto glasova. Đukanović je poručio da neće izneveriti očekivanja građana. Prva čestitka od Tačija.

Treći put od sticanja nezavisnosti, Crna Gora je danas birala predsednika. Pravo glasa iskoristilo je 64 odsto upisanih birača.

Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,8 odsto podrške građana, a kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić 33,5 odsto, prenosi RTCG.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović osvojila je 8,3 odsto.

Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić osvojio je 2,7 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto glasova birača.

Za Đukanovića je glasalo 181.000 glasača, a kako se navodi, on je na ovim izborima osvojio 2,6 odsto više glasova od Filipa Vujanovića 2013. godine. 

Milo Đukanović je proglasio pobedu, navodeći da je izborni rezultat potvrda rešenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU.

On je saopštio da neće izneveriti očekivanja građana.

"Ovo je prilika da zahvalim građana koji su dali podršku mojoj kandidaturi. Prilika je da kažem da cenim entuzijazam i lojalnost građana koji podržavaju ovu politiku sve vreme", istakao je Đukanović.

Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS-u, šaljući time poruku da su nepobediva koalicija.

Umesto poruke protivkandidatima, Đukanović se obratio opozicionim liderima.

"Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla", rekao je Đukanović. 

Bojanić: Da sam na mestu Đukanovića, stideo bih se

Kandidat za predsednika Mladen Bojanić izjavio je  da rezultati koji se saopštavaju nisu konačni, da lideru DPS-a Milu Đukaoviću neće čestitati pobedu jer da je, kako je rekao, na njegovom mestu on bi se stideo, a ne slavio.

"Mi smo uveli neke nove standarde, neku novu retoriku, očigledno da Crna Gora, ili barem većina, to nije prepoznala ili im je bliži strah i ucene nego slobodno biranje. Hvala mladima u mom timu", rekao je Bojanić. 

Tvrdi da je Đukanović pobedio na osnovu ucena, pritisaka i poslušnika iz državne administracije. 

Bojanić je najavio da će nastaviti da se bori, a svojim biračima poručio da ove rezultate ne shvate kao poraz, već je to osnova za dalju borbu.

Draginja Vuksanović je rekla da su rezultati izbora pokazali očigledan problem u opoziciji, odnosno da za kandidata, Mladena Bojanića, nisu glasali ni oni koji su ga podržali.

Prva žena kandidat na predsedičkim izborima u Crnoj Gori je zahvalila svim svojim glasačima. Rekla je da Đukanović ne zaslužuje njenu čestitku, zbog načina na koji je vodio kampanju.

Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata: Marko Milačić, Mladen Bojanić, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković, Dobrilo Dedeić, Draginja Vuksanović i Milo Đukanović.  

Predsednik DRI, Mersudin Dautović je ocenio da su izbori prošli u mirnoj atmosferi, da su građani pokazali zrelost i odgovornost.

Dautović je rekao da DRI gotovo da nije imala posla tokom čitavog dana, te da je dobijen samo jedan prigovor od Mladena Bojanića. Tim povodom DRI je održao vanrednu sednicu i zaključio da je prigovor preuranjen, odnosno da je prethodno trebalo da bude podnet opštinskim izbornim komisijama, rekao je Dautović. 

Predsednik Crne Gore bira se na pet godina. 

Milo Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.

Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.

Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan. 

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 08:55)
milan [neregistrovani]

Dete Komunizma

Djukanović je jedan od proverenih Komunista od prvog dana.
Nešto slično kao Pahor u Sloveniji. Prema tome, njegovo
oslanjanjanje na NATO pakt i SAD je samo prividno.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 08:53)
Филип [neregistrovani]

Темељ

Када неко изгради своју позицију на мржњи против Срба, то ће у оваквим околностима да потраје. На страну што су Црногорци миловци изгубили свој идентитет, а да то нису ни осетили. Мило је све увио у фину сласну обланду са НАТО шлагом. Кога још брига за Његоша, Миљнова, сердар Јанка Вукотића, књаза Николу и многе знамените Црногорце који су уздигли Црну Гору. Уз лагане и нежне звуке Мило Ђукановић West Side Orchestra, све су њих o мили моји прекрили снегови, рузмарин и шаш.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 08:22)
tamo daleko [neregistrovani]

Iskrena Cestitka

Iskrena Cestitka Crnogorcima na novom predsedniku, zelim njemu(Milu) da uspesno vlada jos dugo-dugo, a crnogorcima bih predlozio da se ugledaju na Kineze, pa da izmenu ustav i omoguce predsedniku da moze da bude dozivotno... to ce njemu,a mozda i njima doneti veliki napredak :)

(ponedeljak, 16. apr 2018, 07:20)
anonymous [neregistrovani]

Opozicija

Bez obzira na pobedu, za njega nije glasalo 46% graqđana Crne Gore. Ali demokratija to dozvoljava i zato Srbi množite se, ako hoćete da doživite promene.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 06:41)
anonymous [neregistrovani]

Rezultat izbora u CG

verujem, da nisu nikoga iznenadili...Svi dosadasnji izbori u CG. kako parlamentrni tako i predesdnicki, po meni su samo formalnost, jer, krajnji rezultati su svima bili poznati i ocekivani...Po prvoj cestitci koju je Milo dobio, vidimo da je Taci vec znao pobednika izbora i pre krajnjih rezultata izbora...Moje je pravo da sumnjam u regularnost ovih izbora...Pa CG. nek vam je srecan izbor, kojih ce se vasa buduca pokoljenja dugi niz godina stidjeti...

(ponedeljak, 16. apr 2018, 04:40)
anonymous [neregistrovani]

Opozicionari

imaju pravo da se zale , kukaju , udaraju glavom , o zid , skacu sa mostova , itd

(nedelja, 15. apr 2018, 23:30)
anonymous [neregistrovani]

Nikada kod njih nece doci do promene, crnogorci su deo NATO pakta i tu je kraj price, njima treba milo djukanovic, za bolje i nisu.

Ja cestitam crnogorcima na podrsci koju su dali doticnom, jer tako je najbolje, zasto ne bi imali nekog da ih vodi u 4 mandata, to je ono najbolje, kad mogo milosevic deset godina, moze i djukanovic. Sve je to sada normalno, sve je to demokratija.

(nedelja, 15. apr 2018, 23:26)
anonymous [neregistrovani]

Prošlost ne, sadašnjost i budićnost DA!

To je CG!

(nedelja, 15. apr 2018, 22:46)
dan [neregistrovani]

I koji

I koji zna sa državom a ne da je vodi u nevolje! Ne traži se svetac nego pragmatičan čovek koji nije u nebesima!

(nedelja, 15. apr 2018, 21:48)
anonymous [neregistrovani]

CG

️Nemoguca je misija protiv NATO kandidata i onoga ko sve kontrolise u drzavi maloj CG
Vecina nije Pobjedila.