Председнички избори у Црној Гори, затворена биралишта

Трећи пут од стицања независности, грађани Црне Горе бирали су председника. Кандидовало се седам кандидата, међу којима и Мило Ђукановић. Први пут у историји Црне Горе кандидовала се и једна жена, Драгиња Вуксановић из СДП-а. Према подацима Ипсоса, до 19 сати изашло је 58,8 одсто уписаних бирача.

Представник ДИК-а Мерсудин Даутовић казао је да општинским изборним комисијама и ДИК-у није стигао ниједан званични приговор. 

Због кварова уређаја за идентификацију бирача, на по једно бирачко место у Рожајама број 35 и на Жабљаку 11, гласање се одвија уз визуелну идентификацију бирача.

Први на листи био је кандидат Праве Црне Горе Марко Милачић, други Младен Бојанић, кандидат Демократског фронта, Демократа, Социјалистичке народне партије и Грађанског покрета УРА.

Кандидат странке правде и помирења Хазбија Калач био је на трећем месту, а следе Василије Миличковић, представник Групе бирача "Грађанска акција" и Партије пензионера, инвалида и реституције и Добрило Дедеић, представник Српске коалиције.

На шестом месту изборне листе била је кандидаткиња Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић, а на седмом кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић.  

Ђукановић и његов ДПС су уочи избора навели да су уверени у победу у првом кругу, а покриће за оптимизам давала су им и истраживања спроведена у кампањи, која су показала да Мило Ђукановић има подршку више од 55 одсто бирачког тела.

Упркос најавама да ће се повући из политике, што је чинио у неколико наврата, Ђукановић је за ДПС и већину грађана Црне Горе неприкосновени национални лидер, који ће, ако поново буде изабран за председника, ући у трећу деценију на власти.

Ђукановић је, иначе, у шест мандата био премијер и у једном мандату председник Црне Горе.

Црногорска опозиција је дубоко подељена на просрпску и проруску, а ни након дугих преговора није успела да се уједини око једног председничког кандидата.

Према анкети црногорског јавног сервиса, нови шеф државе би требало да има ауторитет, образ, да је праведан, независан и да му је држава приоритет, да има став и да је моралан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво