Do kraja marta nova presuda slovenačkim krijumčarima kokaina

Slovenačkom delu organizovane kriminalne grupe, koja je zbog šverca kokaina uhapšena u akciji "Balkanski ratnik" u oktobru 2009. godine, uskoro će biti izrečena druga prvostepena presuda, pošto je prvu - oslobađajuću za glavne članove grupe, ukinuo Vrhovni sud Slovenije 2013. godine i naložio da im se suđenje ponovi.

Na čelu "srpskog" dela ove grupe, koja je uhapšena u istoj akciji "Balkanski ratnik" je prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu - Pljevljak Darko Šarić.

Šarić, sada ima državljanstvo Srbije i njemu se sa još 16 optuženih sudi pred Specijanim sudom u Beogradu za krijumčarenje više od ukupno pet tona kokaina iz latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Slovenački mediji su preneli da su u procesu protiv grupe na čijem je čelu, prema optužnici Dragan Tošić, u toku završne reči odbrane.

Tužilaštvo je već iznelo svoju završnu reč, u kojoj je zatražilo zatvorske kazne za optužene u rasponu od dve godine zatvora do 19 godina i 10 meseci zatvora za Tošića, kao organizatora grupe.

Tošićev advokat je započeo izlaganje svoje završne reči, a nastavak se očekuje ove nedeqe.

Slovenački mediji procenjuju da bi druga prvostepena presuda mogla da bude izrečena do kraja marta. I na nju će i optuženi i tužilaštvo imati pravo da se žale Vrhovnom sudu Slovenije.

Prvom presudom oslobođeni zbog nezakonito pribavljenih dokaza

U novembru 2012. godine 13 članova ove grupe bilo je oslobođeno od optužbi presudom Okružnog suda u Ljubljani, pošto je sudsko veće zaključilo da su nezatonito pribavljeni dokazi protiv njih, mahom prisluškivani razgovori iz Slovenije i Srbije.

Četvoro njih, za koje mediji pišu da su "sitni dileri" je bilo osuđeno na zatvorske kazne do 10 godina.

Međutim u novembru 2013. Vrhovni sud u Ljubljani je ukinuo oslobađajući deo presude i naložio da se suđenje u tom delu ponovi.

Suđenje je ponovljeno pred kompletno novim sudskim većem prvostepenog suda, koje je ponovo izvelo sve dokaze, prenose slovenački mediji.

Na pripremnom ročištu, koje je održano u junu 2014. sud je odbio skoro sve zahteve odbrane za izdvajanje dokaza, među kojima i zahtev Tošićevog advokata za izdvajanje dokaza pribavljenih u Sloveniji, Srbiji i Italiji kao i Urugvaju.

To su kako navode slovenački mediji - isti dokazi za koje je Vrhonvi sud ocenio da su prihvatljivi, prilikom ukidanja oslobađajuće presude.

Vrhovni sud je, kako dodaju slovenački mediji, takođe ukinuo deo presude kojom je svih 17 optuženih bilo oslobođeno optužbi za reketiranje i naložio da im se svima ponovi suđenje.

Optužbe protiv ove slovenačke grupe, usledile su nakon hapšenja u Urugvaju dvojice krijumčara droge u oktobru 2009. godine kod kojih je pronađeno 2,17 tona kokaina na jahti "Maui", a koji je, kako se sumnja, trebalo da bude prebačen u zapadnu Evropu radi dalje prodaje.

U Srbiji je istovremeno uhapšeno desetak optuženih, a u Urugvaju dvoje.
Darko Šarić je više od četiri godine bio u bekstvu, do marta 2014. kada se predao sprskim vlastima uz odlučno negiranje svih optužbi.

I njegovoj grupi je u toku ponovljeno suđenje po nalogu Apelacionog suda koji je prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina, a ostali na manje kazne.

Od ukupno 17 optuženih, samo je Šarić u pritvoru dok se ostali brane sa slobode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво