Grabar Kitarovićeva primila predstavnike srpskih udruženja nestalih

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete Zagrebu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije hrvatske predsednice, glavna tema sastanka bilo je pitanje rešavanja sudbine osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom oružanih sukoba u toj zemlji.

"Polazeći najpre od prava porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsednica Grabar Kitarović istakla je snažnu podršku Hrvatske i istrajnu ličnu predanost u rešavanju ovog pitanja. Rekla je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje, te da veruje kako će dijalog omogućiti jedan pozitivan iskorak", navodi se u saopštenju.

Pored Grabar Kitarovićeve, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici bezbednosno-obaveštajnih agencija Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sastanku je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

U saopštenju se dodaje da je ambasada izvestila hrvatsku predsednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvetljavanju sudbina nestalih.

Tokom razgovora je naglašena nužnost saradnje svih uključenih i izražena nada obe strane da će predstojeći meseci doneti napredak kako bi se neizvesnost porodica privela kraju, ističe se u saopštenju.

Sučić: Spremnost na kontinuiranu saradnju

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić preneo je šta je do sada učinjeno, te je istakao spremnost na kontinuiranu saradnju o pitanjima koja su izneli predstavnici udruženja nestalih, dodaje se u saopštenju, prenela je Hina.

Ranije ove sedmice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine, rekla je tada novinarima u Beogradu predsednica Saveza udruženja porodica nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Do susreta Vučića sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih došlo je neposredno nakon što je predsednik Srbije boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj na poziv hrvatske koleginice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи