Вучић: Држава ће учинити све да расветли судбину несталих

Председник Србије Александар Вучић примио је чланове породица несталих у току ратних сукоба на територији Хрватске и том приликом им пренео да ће државни органи Србије учинити све у проналажењу и расветљавању судбина њихових најближих. Представници удружења породица несталих кажу да је реч о првом састанку на којем се причало о конкретним захтевима.

Како је саопштила Прес-служба председника, Вучић је напре саслушао са каквим се све проблемима сусрећу у проналажењу својих синова, очева, браће и других чланова породица.

Председник је потом рекао да ће, како се наводи, државни органи Републике Србије учинити све да се изађе у сусрет члановима породица несталих лица из Хрватске и да се оствари видљив напредак у проналажењу несталих и расветљавању њихових судбина, иако је то много теже радити кад нас од сукоба дели више од две деценије.

Представници Савеза удружења породица заробљених и несталих хрватских бранитеља задовољни су састанком са председником Србије и истичу да је ово био први прави састанак на којем је причано о конкретним захтевима породица.

Љиљана Алвир, председница Савеза удружења, рекла је новинарима, након сусрета са шефом српске државе, да је присуствовала састанку 2010. са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем.

"Тада је то била једна врста политичке едукације од стране Тадића, а данашњи састанак, који је трајао изузетно дуго, послужио је да причамо о конкретним захтевима од стране породица несталих", објаснила је Љиљана Алвир.

Рекла је да су представници Савеза од председника Србије тражили да, на основу његових изјава приликом недавне посете Хрватској, изврши утицај на институције Србије које су релевантне за информације о несталима.

"Скренули смо пажњу на то да српске институције више од 20 година нису урадиле свој посао и да је у овом тренутку он као председник особа која би могла покренути то питање ако жели, а уверени смо, на основу онога што смо чули и што знамо о председнику Вучићу, да ће то бити могуће", рекла је Алвирова.

Алвирова је казала да породице чекају да докаже веродостојност његових изјава.

Алвир: Желимо апсолутну сарадњу

Рекла је да породице желе апсолутну сарадњу институција Србије у вези са несталима.

Пренела је да је председник Србије рекао да нема лично разлога да се не укључи у решавање тог питања и да га не занима заштита особа које су некада биле у ланцу одговорности, а које имају и данас можда неки утицај и позиције.

Такође је указала да је председник Вучић обећао да ће се питањем несталих бавити на дневном нивоу, као и да је договорено да ће породице о напретку бити извештаване недељно.

"Нисмо постављали никакве рокове и не можемо поставити ултиматум. Речено нам је да ће се на недељном нивоу разговарати о несталима и да ћемо бити информисани о резултатима. Најављен је и скорији сусрет председника Комисије за нестала лица Србије Вељка Одаловића и помоћника министра хрватских бранитеља Стјепана Сучића, који ће разговарати о конкретним стварима", рекла је Алвирова.

Додала је да ће породице бити стрпљиве и чекати да се речи претворе у дела.

Алвирова је указала да су састанку присуствовала и лица у униформи, јер је јасно свима да су у војним архивама подаци које траже породице.

Како је навела, Вучић је рекао да ће као врховни командант оружаних снага апсолутно извршити потпуни утицај на војску да преда све што може.

Новинаре је интересовало да ли је говорио ко осим председника Вучића, на шта је Алвирова одговорила да је говорио Одаловић, који је председник Комисије за нестала лица.

"Они су учествовали у томе на други начин – да чују шта ми тражимо јер су спомињани као наследници архиве" додала је.

Упитана да ли су на састанку спомињани архиви вуковарске болнице, Алвирова је објаснила да су спомињали дневнике који су однесени, а који су битни, али да су поново нагласили да су архиви Југословенске народне армије најбитнији, најтачнији и најсигурнији.

Коментаришући три случаја, која је председник Вучић донео у Загреб, нагласила је да тренутно о томе ништа не зна, и да удружење када је дошло није очекивало да ће им нешто бити предато у руке.

"То је ствар институција. Ми се не желимо у то мешати, нити носити одговорност", истакла је она. 

Новинарима се обратила Бланка Петројечки, која је рекла да тражи сина Марјана и још 22 особе из Пакрачког округа, који је радио у полицији и који је одведен заједно са још четири полицајца.

"Ништа се не зна о тројици, ја сам у потрази за сином. Њега су отеле колеге са којима је радио", казала је Бланка Петројечки.

На питање новинара колико им је било тешко да седи за столом са Александром Вучићем, Бланка је одговорила: "Није било тешко, било је забавно, мало ме је трема ухватила и бојала сам се, али добро је прошло."

Она је објаснила да са Вучићем није никад разговарала, да зна "којекакве ствари", да је била узбуђена, али и да је "добро прошло".

Додала је да сада не гаји неку већу наду, да је за 26 година покуцала на сва врата и да би желела да нађе макар кости свог сина.

Породице несталих даровале су председнику Вучићу значку коју носе све породице несталих, као и високи државни званичници Хрватске који желе да укажу на значај решавања тог питања.

Алвирова је пренела да се ради о силуети ишчупане особе, значки коју је поводом Међународног дана несталих издао Црвени крст.

Председник Србије се раније данас састао са представницима хрватске националне мањине у Србији које предводи Томислав Жигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини.

Састанци се реализују недељу дана након што је председник Вучић био у посети Хрватској на позив председнице Колинде Грабар Китаровић.

Сличних сусрета у Хрватској још нема, иако је председница Колинда Грабар Китаровић пре недељу дана обећала да ће се састати са представницима српске националне мањине и породицама несталих.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта очекује да ће врло брзо по договору из Загреба хрватска председница примити породице српских жртава.

"Да ће коначно након ових састанака, надлежне институције, ми мислимо на институције у Хрватској, убрзати ексхумацију посмртних остатака Срба са десетине познатих гробних места и, с друге стране, да ће убрзати ексхумацију 1.000 посмртних остатака који се налазе у заводима за судску медицину у Загребу, Осијеку и Сплиту", рекао је Линта.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво