Pahor odgovorio na kritike iz Srbije

Predsednik Slovenije Borut Pahor odgovorio je na kritike najviših zvaničnika Srbije zbog njegovih izjava da će Slovenija raditi na tome da obezbedi priznanje Kosova od članica EU koje to još nisu učinile, naglasivši da je Kosovo jedno od glavnih političkih pitanja o kojem Slovenija i Srbija imaju primetno različite stavove.

Kako je navedeno u saopštenju za medije iz kabineta slovenačkog predsednika, Borut Pahor nije siguran da li su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u potpunosti upoznati sa njegovom izjavom o diplomatskoj podršci priznavanju Kosova među članicama EU, prenela je agencija STA.

Kako prenosi STA, u Pahorovom saopštenju se eksplicitno kaže da će Slovenija podržati Kosovo ukoliko ispuni određene uslove, uključujući poštovanje sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, formiranje Zajednice srpskih opština na severu Kosova i ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta slovenačkog predsednika, Pahor veruje da bi, uprkos poznatom odbijanju mogućnosti od strane Srbije da diplomatski prizna Kosovo, srpske vlasti trebalo da uzmu u obzir to što je on napomenuo da Kosovo treba da ispuni navedene uslove ukoliko očekuje pomoć Slovenije, prenosi STA.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je u ponedeljak na izjave Pahora upitavši kako slovenački predsednik Borut Pahor želi da ubedi preostale članice EU da priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kada nam je Španija sve veći saveznik.

"Ako se Španija tako ponaša, što se Pahor tako ponaša. Sada će on da ubedi da Španija prizna nezavisnost Kosova", primetio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, takođe u ponedeljak, da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine i ocenila da takva izjava nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom.

O tome, istakla je Brnabićeva, nije bilo reči tokom nedavno održanog sastanka koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 22. feb 2018, 09:57)
anonymous [neregistrovani]

re:Kako god

Albanaca u Sloveniji nema mnogo, a džamija nije napravljene zbog Albanaca, nego mislimanskih vernika kojih j enajviše iz Bosne i Hercegovine. Generalno od stranaca najviše ima građana BIH koji žive na teritoriji Slovenije.

(sreda, 21. feb 2018, 23:54)
anonymous [neregistrovani]

Kako god

Velika broj Albanaca je već u Sloveniji, i Pahor je svestan da bi oni mogli da naprave probleme. Čak su i džamiju u sred Ljubljane dobili. Zato su takve izjave od Pahora.

(sreda, 21. feb 2018, 23:48)
anonymous [neregistrovani]

pahor solira

Pahor nema bas nikakve podrske u Slovenačkom narodu oko tog pitanja. Pogledajte komentare ljudi po slovenačkim portalima gde se velika većina ograđuje od njegovih izjava.